Kronik: Lyt til filurkatten

- fra "Alice i eventyrland" når det gælder debatten om den ny værnepligt. For uddannelsestiden afhænger jo af, hvad de værnepligtige skal bruges til, skriver Ole Kandborg.

VED ET VEJKRYDS i Eventyrskoven mødte Alice filurkatten, som hun spurgte, hvilken vej hun skulle gå. »Det afhænger jo en hel del af, hvor du vil hen,« svarede filurkatten.

Man kunne ønske sig den samme klare logik i den verserende diskussion om værnepligtens længde. For uddannelsestiden afhænger jo en del af, hvad de værnepligtige skal bruges til.

På tre måneder kan man naturligvis ikke uddanne en soldat til at deltage i internationale operationer. De unge, hæren udsender i krisestyringsoperationer i f.eks. Kosovo og Irak, har været under uddannelse i mindst et år, idet værnepligtstiden udgør grundlaget for den nødvendige supplerende uddannelse. Det princip skal der mig bekendt ikke ændres ved.

På tre måneder kan vi heller ikke uddanne en soldat af den type, der skulle indgå i Den Kolde Krigs forsvar ved vore grænser. Her gik de tre måneder alene med enkeltmandsuddannelse og uddannelse i ramme af mindre enheder som gruppe og deling. Den resterende del af tiden (fem - otte måneder afhængig af våbenart) brugtes til funktionsuddannelsen og enhedsuddannelsen i ramme af kompagni og bataljon. Og så betragtede vi alligevel ikke uddannelsen som komplet. Det forudsattes, at der i en spændingsperiode ville blive tid til yderligere en - to måneders resterende uddannelse.

Acceptabel tid

Er målsætningen derimod en grunduddannet soldat, der i gruppe og deling kan løse bevogtningsopgaver som led i totalforsvaret, bl.a. mod terrorvirksomhed, så er tre måneder en fuldt ud acceptabel uddannelsestid. Det forudsætter, at man udnytter tiden effektivt og ikke lader sig begrænse af det civile arbejdsmarkeds regler som 37 timers uge og 11-timersregler m.v. Men da terrorister næppe heller overholder disse regler, er det vel et rimeligt krav.

Jeg har stor respekt for værnepligtige, der i debatten har udtrykt betænkelig ved nedskæring i deres nuværende tjenestetid. For det, vi uddanner dem til i dag, kan ikke nås på tre måneder. Men det er heller ikke det, det drejer sig om. De værnepligtige, der i fremtiden gennemfører tre måneders uddannelse, skal hverken være infanterister, artillerister eller ingeniørsoldater. De skal ikke betjene tungt specialmateriel som pansrede mandskabsvogne, selvkørende haubitser og feltbroer. De skal som nævnt være bevogtningssoldater i det hjemlige totalforsvar. Den videregående uddannelse er kun nødvendig for dem, der skal indgå i enhederne til de internationale opgaver.

Begrænsede opgaver

Den ny tre måneder uddannelse skal målrettes mod den begrænsede militære opgave, som bevogtning trods alt er. I denne uddannelsen indgår også fag, som kan anvendes i en katastrofesituation, f.eks. førstehjælp og imødegåelse af biologiske og kemiske våben. Nogen har foreslået, at alle værnepligtige tillige skal uddannes til at løse beredskabskorpsopgaver. Det er at gabe for vidt. De værnepligtige, der primært skal kunne anvendes til brandbekæmpelse, katastrofehjælp, forureningsbekæmpelse mv., bør uddannes målrettet i særlige enheder. Opretholdelse af to linier i uddannelsen, vil efter min mening også tilfredsstille de værnepligtiges ønsker. Og det forhindrer som nævnt ikke, at de militære enheder kan gøre gavn i en katastrofesituation.

Der kan faktisk nås meget på 13 uger med en øget daglige uddannelsestid, ikke mindst hvis en del af hviletiden bruges til tilvænning til feltforhold. Til sammenligning kan et kørekort, der giver ret til at anvende instrumenter, der i uansvarliges hænder er mindst ligeså farligt som skydevåben, erhverves på det, der svarer til tre - fire dage. De øgede krav til uddannelsen stiller naturligvis også øgede krav til kvaliteten af de værnepligtige, der indkaldes. Det gælder bl.a. den psykiske stabilitet og indlæringsevnen. Desuden skal den fysiske form ved mødet være i orden, for der er ikke tid til en indledende optræning af forsømte kroppe.

Bonuseffekt

Vi har behov for en pulje af mobilisable soldater i totalforsvaret, både til imødegåelse af terrorvirksomhed og til afbødning af de skader, som terror eller katastrofer måtte frembringe. Den pulje kan skabes ved hjælp af en kort værnepligtsuddannelse, der for de fleste målrettes mod militære opgaver og for nogle mod redningsopgaver.

I tilgift får vi en bonuseffekt i form af et godt rekrutteringsgrundlag til de enheder, der skal anvendes i de internationale krisstyringsopgaver. Tilrettelægger vi de tre værnepligtsmåneder rigtigt, vil mange være rede til frivilligt til at fortsætte med den fulde uddannelse, der er grundlaget for udsendelse i en international mission. Det gælder, hvad enten det er med de militære enheder for at skabe sikkerhed, eller det er med redningsenheder, der skal bistå ved katastrofer eller ved genopbygning. Som bonus får vi også en bedre rekrutteringen til hjemmeværnet og til forsvarets fast ansatte korps af officerer og stampersonel.

Med denne klarificering af målet, håber jeg, at debatten kan fokusere på det væsentlige, nemlig indhold og tilrettelæggelse af den nye, korte værnepligt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.