Islamkritik? Ikke hos os

IBN WARRAQ er et pseudonym. Bag det gemmer sig en indisk forfatter, hvis bog "Hvorfor jeg ikke er muslim" netop er udkommet på dansk. Han var i mandags i København, hvor han mødte en række "intellektuelle" og kulturradikale. Med sig havde han den engelske forfatter Fay Weldon, der har skrevet forord til bogen.

Det var en skræmmende oplevelse at overvære dette møde. Ikke at høre Warraq og slet ikke den vidunderlige Fay Weldon, men mange af de fremmødtes spørgsmål.

Stemningen var trykket. For det første foregik det i Politikens lokaler, og i denne avis er kritik af islam bandlyst. Dernæst var de to indbudt af PEN, der ville udelukke Lars Hedegaard, fordi han udbreder "hate speech", dvs. siger kritiske ting om islam. Hedegaard har oversat Warraqs bog. Mange havde det tilsyneladende dårligt med, at han sad der omgivet af andre udannede islamkritikere. Indbyderen Anders Jerichow mødte slet ikke op. Da seancen var til ende, sagde Hedegaard med et suk til mig: »De bliver aldrig klogere«. Han mente de islamvenlige. De rejste sig en efter en med kritik af Warraq og Weldon.

En journalist fra Politiken bød velkommen ved at kritisere Weldons udtryk "intellektuel terrorisme". Han foretrak dialog.

En romanforfatter rejste sig, Teller hed hun vist, og sagde, at hvis man kaldte muslimer fjender, blev de fjender. Hendes pointe var vel, at man skulle kalde dem venner. Teller fremførte videre det synspunkt, at kritik af islam skulle komme "indefra". Warraq svarede træt, at han kom indefra.

Man hørte de sædvanlige fraser om, at muslimer bliver dæmoniseret, og at man ikke må generalisere. Det betyder blot, at man ikke må kritisere dem.

Weekendavisens Pernille Bramming mente heller ikke, islam var så slem. Så kom DR's fundamentalistjæger Egon Clausen, der på en slags engelsk forsøgte at sige ordet "religion", hvilket han havde så svært ved, at man undrer sig over, hvordan han har kunnet tale med mennesker i USA, hvor han har været for at skrive grimt om religion dér. Clausen angreb Warraq for at være antireligiøs, hvorefter en antikristelig dame, der forsker i menneskerettigheder for den danske stat, spurgte, hvordan Weldon dog kunne mene, at nogle religioner - kristendommen - var bedre end andre. Menneskerettighedsforskeren mente vist, at alle religioner var af det onde. Så kom en anden dame, statsansat forsker ved DUPI, og skældte Warraq ud, fordi han havde sagt pæne ting om Tunesiens berømte præsident Bourgiba, der jo gav kvinder stemmeret.

Så var der de rituelle angreb på Bush, fordi han er fundamentalist med en direkte forbindelse op til Gud. Metodisme - Bush er metodist - må man gerne gøre grin med, men ikke islam. Ikke i Danmark - og i Iran.

Den gamle hippie Jakob Holdt, der engang rejste rundt med nogle anti-amerikanske lysbilleder, spurgte til slut om, hvad vi skulle gøre efter først at have fortalt, hvor onde vi i Danmark er ved indvandrerne.

Warraq sagde: Vi skal give muslimer det vestlige, liberale demokrati. Og hvordan var reaktionen? Det var det virkeligt skræmmende. Man lo lettere hånligt, og der lød diskrete buhråb. En ting kunne man lære: de, der bekender sig til demokrati og menneskerettigheder, mener ikke, hvad de siger. Det gør derimod Warraq og Weldon. Det er jo derfor, de er kritiske over for islam.

Hans Hauge er lektor, dr. phil. på Nordisk Institut ved Åarhus Universitet og skriver på denne plads hver lørdag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.