Førstehjælp genoplives
DET ER ÅBENBART for de fleste, at førstehjælp kan være livreddende, når tilskadekomne eller pludseligt syge er i akut livsfare. Og de fleste af os vil helst ikke se os selv i en situation, hvor vi ikke kan hjælpe, når det er nødvendigt.
Både politikere og befolkningen i almindelighed kan sagtens se det. Og det har de jo kunnet i mange år, så man må undre sig over, at det er så få, der har gjort ord til handling - meldt sig til et kursus, som jo bare er seks eller 12 timer. Ganske billigt oven i købet.
Men realiteterne er, som det er dokumenteret for ganske nylig, at danskerne er nogle af de ringeste til at yde førstehjælp, når det gælder.
Op på mærkerne
Sammenligninger med andre, der falder dårligt ud for os, får os altid lidt op på mærkerne. Så går der lidt fodbold i det: Vi danskere skal selvfølgelig være endnu bedre end - i det mindste - alle de øvrige her i Norden. At vi har været nummer sjok de seneste 30 år, lader vi ligge, nu må vi gøre noget ved det.
Et par gode TV-indslag og lidt avisskriveri - og straks er et par politikere på banen og genopliver ældgamle forslag som for eksempel obligatorisk førstehjælp ved erhvervelse af kørekort.
Den sag har kørt herhjemme og i EU i årevis uden større opmærksomhed og uden resultat. Så man kan jo kun grine, når to partier nu slås om, hvem der kom først her på det sidste med dette ældgamle forslag.
Det er meget godt med førstehjælp, når man skal have kørekort. Men hvis man virkelig vil se resultater ved livstruende situationer, som for eksempel hjertestop, må der mere til.
Det er helt oplagt, at ingen forlader folkeskolen uden et kursus i livreddende førstehjælp. Det tager så kort tid, at det umuligt kan true noget væsentligt i de øvrige fag. Det er der jo heldigvis mange skoler, der har opdaget, og som frivilligt sikrer denne livsvigtige undervisning.
Det har selvfølgelig nogle konsekvenser. Der skal uddannes lærere. Men det kan jo undre, at førstehjælp heller ikke er obligatorisk fag på lærerseminarierne, når man tænker på, hvilket ansvar lærerne har for vore børn i skoletiden, på udflugter og lejrskoler. Også på seminarierne vil det absolut være i småtingsafdelingen, hvor meget førstehjælpsundervisning ville stjæle fra de andre vigtige fag.
En hel løsning
Der skal selvfølgelig også bruges undervisningsmaterialer. Bøger og dukker til indøvelse af livreddende førstehjælp. Og det er selvfølgelig ikke gratis, men kan jo så modregnes - rent teoretisk i hvert fald - i lavere sygehus- og revalideringsudgifter. Hvis man da ikke går ind for det synspunkt, at det allerbilligste for samfundet selvfølgelig er, hvis folk dør straks.
Kære politikere, vil I ikke nok denne gang undgå halve løsninger. Drop det med kørekortet. Få førstehjælpen ind i folkeskolen. Det er der, den hører hjemme.