Trodspejlet: Den store flugt

»Vores klubber bliver meget socialt opdelte, fordi de velstillede unge flygter fra de belastede boligområders klubber.

Der er simpelthen ikke pædagoger nok de steder, fordi personalet bruger utrolig meget tid på alene at skrive socialsager og løse sociale problemer. Det er ikke rimeligt.« Citat: Anne Vang, hun er børne- og ungdomsborgmester i København, hun er ung, men det er en gammel historie.

København er en tæt befolket by med mange små, usynlige grænser, velstillede og mindre velstillede (rige er vi alle sammen) mellem hverandre, så når det kommer til institutioner, er der en overhængende risiko for, at speltsegmentet kommer i nærkontakt med aldeles uøkologiske socialklasser.

Det gider de selvfølgelig ikke. Eller det gider de kun i teorien, for principielt er man multikulturelle, i virkeligheden er det noget andet. »Man skal ikke eksperimentere med sine egne børn,« lyder sangen, og så tager ellers de benene på nakken, der stemmes med fødderne, så man ikke kan skimte så meget som én spinningspændt røv for lækre skosåler.

Det er den lille historie. Heri er der intet nyt, men der gemmer sig en større historie deri. Og borgmesteren kan få nok at gøre, når hun med en ubehjælpsom pleonasme kalder til »social klassekamp.«

Kort sagt, hun vil plyndre ”de rige” lidt mere og give lidt mere til Carina, og det er hidtil gået godt, men måske er der en grænse.

En grænse, der paradoksalt nok hænger sammen med tidens almindelige grænseløshed.

Kærlighed til fædrelandet er den sande odelsret, det ved vi, eller rettere, det ved vi ikke noget om, for den slags sange synges ikke mere. Men måske burde de sociale klassekæmpere overveje, om de er ved at skyde sig selv i foden med deres internationalisme og almindelige foragt for dannebrog og vanillekranse.

For sagen er jo netop, at kun en dyb og ganske irrationel kærlighed til fædrelandet, eventuelt iblandet lidt af den berømte fremmedfrygt, er en vigtig forudsætning for velfærdsstaten. Vi kan ikke undvære kærligheden til fædrelandet. Var det ikke for fædrelandskærligheden og alle dens usynlige bånd, var der for et almindeligt hårdtarbejdende menneske ingen grund til at blive i Carinaland.

Så kunne man bare skride.

Fornemmelsen af flugtveje kan være livsnødvendig for et menneske, men dræbende for en velfærdsstat. Hvis det bliver for nemt at rejse bort, mentalt og fysisk, så gør folk det selvfølgelig. Hvis man har et samfund, der straffer arbejdsomhed og belønner dådløshed, så har man i den moderne verden også hurtigt et samfund fyldt med dådløse. For de arbejdsomme flygter, ganske som »de velstillede unge flygter fra de belastede boligområders klubber.«

Man skal derfor være ikke lidt, men meget bekymret, når man læser om ingeniører, der ikke vil hjem til Danmark. Der er åbenbart ikke rigtigt noget bånd, der binder dem, ikke noget, der tvinger dem hjem til verdens hårdeste skattetryk. Det var der engang.

Sagt familiært: For min mor ville det have været utænkeligt, for mig selv ville det kræve en ganske dyb indånding, for min søn er det en selvfølgelighed, at han skal bo fast i udlandet. Altså, når han lige er færdig med sin skatteyderfinansierede uddannelse, som man jo kan få herhjemme.

Sådan ser internationaliseringen og globaliseringen også ud.

Pudsigt, de, der taler højest om netop den, globaliseringen, og som ser med så åbenlys foragt på alle de provinsielle danskere og deres leverpostej og Langelændere, ser samtidig så ganske bort fra dens realitet, når det gælder.

Uden fædrelandskærlighed har vi den store flugt, og til sidst er der kun Carina tilbage.

 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.