Troldspejlet: Kommentatorsporten

I fjernsynet har man kommentatorer, og man har mange af dem. Hvor mange afhænger af vejret på optællingsdagen, men der er nok at tage af, og er der ikke den ene, så er der den anden, for der er meget, der skal kommenteres.

Eller kommenteres , som det hedder i de kredse, hvor der altid er nogen, der er ude og sige et eller andet. Stilen er manden, og sproget afslører ting og sager.

Kommentatorerne er tilsyneladende forskellige. Nogle er tykke, flere er tynde, der er mænd, og der er kvinder, unge og lidt ældre, det er et spraglet billede, så længe man holder sig på afstand. Men se nærmere til; de er helt ens, og de siger det samme, selv om det lyder forskelligt.

De siger nemlig ingenting. De sidder der 24 timer i døgnet, de taler og taler, deres mund bevæger sig, deres ansigt lægges i folder og sære vinkler, der er ingen ende på strømmen af ord, og det er kloge ord, manende ord, erfarne ord. Men det er lige meget alt sammen. Det er ikke det, de siger, men at de siger noget, der er deres virkelige funktion.

De taler om det politiske spil. Om signaler, om udmeldinger, om skjulte dagsordener, om taktik og valg. De ser på livet som et glimrende og underholdende brætspil, adspredelse til lange vinteraftener. Er Løkke en presset mand? Kan Espersen komme tilbage efter ”feriesagen”, og hader Per Stig Møller hende virkelig så meget? Bliver Jesper Langballe dømt for racisme, og hvad betyder det så for Pia Kjærsgaard? Scorer Thorning et selvmål? og hvem er verdensmester i politiske saksespark?

Det er alt sammen lige meget, men det skal være der alligevel, for når man taler om spillet, låner man også betydning til de folk, der spiller det.

Politikere skoser kommentatorer, men de kunne slet ikke leve uden, for kommentatorernes eksistens forlener deres egen rolle med stor vigtighed. Det kaster glans over trætte møder, at der står mennesker med mikrofoner udenfor, og at der kommenteres hjemme i studiet.

Journalisten sidder i midten og bliver også vigtigere og vigtigere for hvert ord, der siges, for ham (eller hende) er det jo, der formidler alt det vigtige politiske spil. Således bliver de ved i bevægelser, formålsløst cirklende, spin på spin på spin, som var det i virkeligheden bare underholdning det hele. Jo mere de taler om og med og til hinanden, jo vigtigere bliver de alle sammen.

Hvad så? Er kommentatorsporten ikke en lige så uskyldig juleleg som blindsmagning af vin eller opsætning af drager i hårdt vejr? Aktiviteter, der alene ved deres meningsløshed bliver meget fredsommelige at se til?

Nej. Det kommenterede politiske spil skygger nemlig for noget egentligt. Bag ved spillet findes en virkelighed, der er vores fælles. Politik er ikke som et spil Risk om verdensherredømmet; det handler om rigtige mennesker, fædrelandet og fremtiden og alt sådan noget.

Der findes rigtige problemer. Rigtige spørgsmål. Rigtige visioner. Virkeligheden forsvinder ikke, bare fordi man taler om noget andet.

Mens kommentatorerne bliver vigtigere og vigtigere, fordi de kommenterer det vigtige politiske spil, mister vi fokus og fornemmelse.

Når det hele bliver leg og pjank, så er politik kun kommunikation og antager samme forhold til virkeligheden som den velduftende tv-reklame har til fastfood-restaurantens virkelige produkt.

Det ser så godt ud på tv, men det er sukker og fedt det hele, og man bliver fed og dum af det.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.