Leder: Et lille skridt frem

SEKSPARTFORHANDLINGERNE i Beijing om Nordkoreas atomprogram blev genoptaget efter ni måneders pause, og det er opmuntrende, at de nåede et lille skridt videre.

Nordkorea har indvilget i inspektioner, som kan bekræfte, om atomafrustningen er en kendsgerning. Hvornår og hvordan inspektionerne kan gennemføres er endnu ikke afklaret. Det bliver det tidligst om halvanden måned.

Med inspektionerne har Nordkorea givet USA en værdifuld indrømmelse. Bush-regeringen har ganske vist langt om længe modtaget den nordkoreanske redegørelse for atomaktiviteterne. Men den amerikanske præsident tager ikke umiddelbart erklæringen for pålydende. Han vil se beviser.Først når der foreligger en tidsplan for inspektionerne, vil Nordkorea modtage den hjælp, som også er en del af afrustningsaftalen.Det har utvivlsomt fremmet Nordkoreas samarbejdsvilje, at Sydkoreas præsident, Lee Myung-bak, er vendt på en tallerken i sin ellers skærpede Nordkorea-politik.Nu ønsker han genoptagelse af dialogen med Nordkorea. Det ser også ud til, at han er på tilbagetog i sin erklæring om, at hjælp til Nordkorea var nøje knyttet til fremskridt i atomforhandlingerne. Formentlig i erkendelse af, at hans politik har sendt Sydkorea ud på et sidespor.At Nordkorea har afvist hans forslag er ikke overraskende. Det er også lykkedes Nordkorea at drive en kile ind mellem USA og Japan.Nordkorea spiller helt bevidst på Bush-administrationens stærke ønske om hurtigt at få afklaret det nordkoreanske problem, så den kan komme videre med det langt mere påtrængende problem med Irans atomvåben.

Men hvad USA må indse, er at en varig løsning på Nordkorea-problemet ikke er mulig uden Japans og Sydkoreas helhjertede medvirken.De kommende måneder vil vise, om Nordkorea fortsat blot trækker tiden ud. Fordi det, som USA's tidligere FN-ambassadør John Bolton antyder, kunne tænkes at fortsætte berigelsen af uran et andet sted end det nu stort set nedrevne Yongbyon-anlæg.De seneste måneders positive udvikling taler mod dette synspunkt. Men der er stadig langt igen.Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen