Leder: Høj spænding
EN NY RUTSJEBANE i den århusianske forlystelsespark Tivoli Friheden har fået en temmelig uheldig start.
Fire unge blev alvorligt kvæstet ved en ulykke sent fredag aften, da den forreste vogn under knirkende lyde rev sig løs og styrtede ned.
Selv om Cobraen i løbet af de 100 sekunder, en tur varer, opnår en topfart af 70 km/t, gik det langsomt med at få den italienske rutsjebane i funktion.
Reklametrommerne buldrede før premieren, der var berammet til den 12. april. På grund af tekniske vanskeligheder måtte den udsættes, og først den 25. juni kunne parkens gæster spændes fast til første tur.
Det nye anlæg er en prototype, og derfor er de tekniske udfordringer ganske forudsigelige. Rutsjebaner i dag skal helst være større og vildere end noget, der tidligere er set, og det koncept risikerer at bidrage til ulykkerne. Der er ikke tid til at få banerne kørt ind.
Forlystelsesparkerne bruger rutsjebanerne som aktiver i konkurrencen. Jo farligere, des bedre. Den ene rutsjebane skal helst overgå den anden i fart, sug og spænding. Prøv en tur i Danmarks længste, hurtigste eller farligste rutsjebane. Det er ord, som tiltrækker vovehalse.
Netop fredag aften oplevede Tivoli Friheden sin bedste aften i årevis, og ulykken risikerer dermed at ramme dobbelt. Ingen ved, hvor mange der vælger Tivoli Friheden fra, fordi rutsjebanen er for farlig. Og ingen kender antallet af unge, der søger til Århus, fordi rutsjebanen er ekstra farlig.
De mange nye rutsjebaner stiller krav til sikkerheden. Arbejdet på konstant at forbedre den må ikke forsømmes, og parkerne må indstille sig på at ofre den nødvendige tid til at få rutsjebanerne kørt ind og få gjort personalet fortroligt med det apparatur, det har ansvaret for.
Det er tvivlsomt, om en ulykke som den i Århus var forekommet i USA. Det sikrer de langt større erstatningsbeløb ved lignende ulykker, og kunne højere erstatninger her bidrage til større sikkerhed her, bør de overvejes.
Sikkerheden står nemlig ikke til diskussion.