Leder: Plads til kunsten

HELE det danske kulturliv er i alvorlig fare på grund af de nye dagpengeregler. Sådan lyder det med vanlig stor bekymring i stemmen fra diverse kunstner-organisationer.

De ønsker blandt andet særlige regler for kunstnere, så denne gruppe slipper for at skulle tage almindeligt arbejde lige som alle mulige andre.Naturligt nok har beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen udvist meget lidt forståelse over for tanken om, at kunstnere skulle have særlige rettigheder, der fritog dem for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, mens de hævede understøttelse fra det offentlige.

Fra venstre side af salen i Folketinget har man vanen tro stor medfølelse med de stakkels kunstneres problemer. Allerhelst ville man anvende den klassiske socialdemokratiske model - at hælde endnu flere skattekroner i kunsten, så den til sidst kunne frigøre sig fra ethvert krav om egenindtjening og forankring i virkeligheden. Den model er naturligvis ikke farbar.Derimod kan man nok hæfte sig ved en enkelt pointe hos de klagende kunstnere. En pointe, der i øvrigt burde gælde alle arbejdstagere. I den konkrete sag handler det om, at hvis en skuespiller får tilbudt en rolle på film eller teater om nogle måneder, og derved kan sikre sig arbejde inden for sit fag i en kortere eller længere periode, vil vedkommende i mange tilfælde være afskåret fra at tage det.Faste ansættelser eller i det mindste helårsansættelser går nemlig forud for de periodiske, hvis dagpengeretten skal opretholdes.

At kunstnere såvel som alle andre skal tage et anvist arbejde, siger sig selv. Men lige så indlysende burde det være, at retten til at måtte afbryde et tilfældigt, ufaglært arbejdsforhold, hvis man kunne få arbejde inden for sit felt, blev anerkendt. Såvel for skuespillere og musikere som for tandlæger og skolelærere.Den side af sagen kan beskæftigelsesministeren roligt tage fat på. Ellers risikerer han at udsulte en række erhverv, kunstneriske som andre, fordi de kvalificerede arbejdskræfter bliver tvunget over i job, de hverken er kvalificerede til eller har interesse for.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen