Leder: Den græske visit

HVIS FORHOLDET mellem Tyrkiet og Grækenland alene afhang af de to nationers premierministre, ville det hele formentlig se lettere ud. For Recep Tayyip Erdogan og hans græske kollega, Costas Karamanlis, er langt hen ad vejen enige.

Men så enkelt er det desværre ikke. Ganske vist hylder tyrkiske medier Karamanlis, som i disse dage aflægger besøg i Tyrkiet, for hans mod. For det omstridte besøg kommer på et tidspunkt, da Karamanlis hjemme har store problemer med den nationalistiske opposition.Så besøget bringer næppe noget gennembrud.

Tyrkiet og Grækenland er uenige om Cypern, og de er på kant i spørgsmålet om de øer i Det Ægæiske Hav, som Tyrkiet trods internationale traktaters modsatte holdning stadig gør krav på. Det har et par gange bragt Tyrkiet og Grækenland på randen af krig.I 1996 blev en krig mellem de to NATO-lande kun afværget ved USA's hjælp, og selv om de indbyrdes relationer er bedret siden da, er der næsten daglige skærmydsler i området.Men nok så problematisk er Cypern-problemet, som stadig har skarpe nationalistiske kanter i begge lande. En løsning på problemet vil formentlig først komme, hvis og når Tyrkiet bliver medlem af EU. Men paradoksalt nok er netop Cypern en af de største blokeringer for tyrkisk medlemskab.

Grækenland støtter tyrkisk EU-medlemskab, og det er der er en god portion logik i. Tyrkiets modernisering, dets geografiske placering, de økonomiske tråde til Europa og den demokratiske udvikling peger klart mod EU.Når Karamanlis som den første græske premierminister i 49 år officielt besøger Tyrkiet, er det indlysende i endnu et forsøg på at gøre det klart for de to landes befolkninger, hvor meget EU betyder for dem. Men også at en genforening af Cypern er af afgørende betydning for både Grækenland og Tyrkiet. Både i en europæisk sammenhæng og i henseende til den regionale stabilitet.Europas sidste mur må brydes ned. Derfor er Karamanlis' besøg vigtigt. Det understreger, at Tyrkiet og Grækenland begge har indset nødvendigheden af at samarbejde.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen