Den nye kontrakt

Festen er slut. Nytårstalen drejede sig om ansvar frem for løfter, skriver Ralf Pittelkow.

KONTRAKTPOLITIKKEN HAR været statsminister Anders Fogh Rasmussens varemærke. Dens pointe har været, at regeringen skal udstede nogle klare løfter til befolkningen for derefter at blive bedømt på, om den opfylder disse løfter.

Men denne form for kontraktpolitik var fraværende i Foghs nytårstale. Det afspejler den drejning, der nu sker i dansk politik:


Efter flere års konkurrence på velfærdsløfter, der gik helt over gevind i valgkampen, begynder nøgternheden at indfinde sig. På dagen, hvor danskerne plejede deres tømmermænd og forberedte sig på at skulle på arbejde, rummede nytårstalen også et politisk budskab om, at festen er slut.

Man kan godt sige, at Fogh lagde op til en kontrakt med befolkningen. Men det var en ny kontrakt, som ikke drejede sig om strømmende løfter fra politikerne. Kernen i talen var den gensidige forpligtelse, det fælles ansvar for at gøre det nødvendige, hvis de mål skal nås, som der er så stor enighed om i det danske samfund.


Tre hovedpunkter blev nævnt: Sikringen af velstand og velfærd. Kamp for frihed og demokrati i verden. Stærkere forankring af Danmark i det europæiske samarbejde.

Flytte holdninger


På alle tre punkter talte Fogh om opgaver, hvor han ikke bare kan regne med at have befolkningen med sig. Talen sigtede i højere grad end forgængerne mod at flytte holdninger:

Fogh manede til realistiske krav og forventninger til offentlig service, privat forbrug og løn. Han gjorde det klart, at dansk økonomi ellers risikerer at køre af sporet og udløse høj arbejdsløshed - med de svageste som de største ofre. Et forsøg på at dæmpe de voldsomme (og populære) offentlige lønkrav.

Han argumenterede for at fastholde det danske engagement i Afghanistan, der nu har mistet sin støtte fra befolkningens flertal.


Han talte for at afskaffe de danske EU-undtagelser. Hvor meget danskerne vil være med til her er foreløbig uvist.

Den mest krævende af de udfordringer, som talen nævnte, ligger i den økonomiske politik:

Der skal skaffes mere arbejdskraft fra ind- og udland. Produktiviteten skal øges, også i det offentlige. Det sidste kræver, at kvalitetsreformen ikke bare bliver en gavebod, men sikrer, at det offentlige leverer mere service for pengene ved at tænke smartere. Endelig skal der bremses op i det offentlige og måske også det private forbrug.

Det bliver svært. For det første er befolkningen modvillig. For det andet hænger regeringen på sine løfter - valgløfterne betyder, at regeringen nu må kæmpe hårdt for bare at holde de bløde rammer for finansloven, som blev lagt i august sidste år. For det tredje er den parlamentariske situation grumset.

Ganske vist giver Ny Alliances nedtur en vis parlamentarisk sikkerhed for Fogh. Naser Khaders forkomne flok kan ikke tvinge ham til ret meget og skal ikke nyde noget af at udløse et valg.

Men Fogh skal jo ikke bare overleve. Han skal finde et flertal for betydelige økonomiske reformer. Det forudsætter Dansk Folkepartis aktive medvirken og indforståethed med, at andre partier inddrages. Hvilket igen forudsætter, at regeringen får genskabt et nært samarbejde med støttepartiet. En mindre lukket og bastant udgave af VKO. VKO light.

En ny kontrakt er nødvendig. Men løfterne og forventningerne giver regeringen økonomiske, folkelige og parlamentariske problemer med at levere varen.



En ny kontrakt er nødvendig. Men løfterne og forventningerne giver regeringen økonomiske, folkelige og parlamentariske problemer med at levere varen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.