Leder: Europas energi

ENORME rørledninger, der transporterer energi, er ved at afløse de traditionelle våben som en magtfaktor i international politik. Det blev klart understreget, da Rusland nylig for åbne tv-kameraer afskar den del af sin gasforsyning, der går til Ukraine, og dermed ramte en række øst- og vesteuropæiske lande.

Rødledningen, der er en forudsætning for en væsentlig del af Europas naturgasforsyning, går fra Rusland gennem Ukraine og videre til Slovakiet. Herfra fortsætter gassen ind i Europa gennem regionale net, og undervejs kan så hvert af de lande, der har indgået aftaler med Rusland, tappe den mængde gas, der er aftalt.

Det forudsætter naturligvis, at der er tilstrækkelig meget gas tilbage i ledningen, når den når endestationerne i bl.a. Italien, Frankrig og Tyskland, og det kiksede, da Rusland begyndte gaskrigen mod Ukraine og skabte panik på det europæiske energimarked.

En række lande manglede pludselig mellem 20 og 35 pct. af deres gasforsyning.

Situationen er stabiliseret, Rusland og Ukraine er enedes om en aftale, og gasforsyningen fra Rusland til EU, der henter en fjerdedel af sit gasforbrug i Rusland, er igen stabil.

Men rørledningernes vitale rolle som et led i det storpolitiske spil er klart understreget, og det rejser en række spørgsmål dels om det hensigtsmæssige i EU's stigende afhængighed af den russiske gas, dels om Ruslands troværdighed som samarbejdspartner på energiområdet.

I Sovjet-æraen var det militærindustrien, der dominerede den russiske udenrigspolitik. Men Ruslands præsident, Vladimir Putin, har længe gjort det klart, at det er hans vision at bruge energien til at genskabe Ruslands position som en international magtfaktor.

Rusland er verdens største eksportør af naturgas og den næststørste olieeksportør, og Putin lægger ikke skjul på, at han sigter mod at blive energimarkedets absolutte hersker for derigennem at sikre øget global indflydelse.

Det er signaler, som længe er blevet ignoreret eller overhørt i Europa, men som nu i konsekvens af den nylige krise har pustet nyt liv i den europæiske debat om en samlet og koordineret energipolitik.

At Rusland med aktionen mod Ukraine har skudt sig selv og sin troværdighed som en seriøs energileverandør i foden, ændrer ikke den kendsgerning, at EU har et presserende behov for også på energiområdet at stå som en samlet front, der ville gøre det vanskeligere for Rusland at udnytte energien til politiske formål.

For Rusland har med al ønskelig tydelighed vist, at det er klar til at bruge energien som et middel til at lægge ikke blot økonomisk pres på andre, men også til at gøre politisk brug af sine energirigdomme.

Så afhængige, som mange europæiske lande er af den russiske energi, er det bydende nødvendigt, at der skabes europæisk enighed om en koordineret indsats. Ikke blot i energispillet med Rusland, men også i den overordnede energipolitik.

Problemet har hidtil været, at medlemslandene har været særdeles skeptiske over for at give EU-kommissionen øget magt over et så vitalt og følsomt område som energi.

Nu står det klart, at Europa dermed har bragt sig i en situation, som er uholdbar.

Set i det lys har Rusland gjort sig selv en bjørnetjeneste, men også langt om længe åbnet Europas øjne for, at en samlet energipolitik bør have den højeste prioritet i de kommende års EU-samarbejde.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.