Kød til hund eller mennesker

HALSKØD TIL HUNDE eller mennesker? Venstres fødevareordfører og forbrugerminister Lars Barfod har i fællesskab givet svaret.

Halskød, der hidtil ikke har kunnet anvendes til menneskeføde, kan fremover sælges og anvendes i burgere og pølser eller sælges som fars.

En række slagtere og supermarkedskæder har hurtigt meldt ud, at kødet ikke vil blive solgt i butikkerne, men så enkelt er det ikke at sikre, at forbrugerne ikke får det nye produkt i indkøbskurven eller i burgerne.

Derfor rejser tilladelsen om at anvende halskød som menneskeføde også flere spørgsmål, end der er givet svar.

Som for eksempel, hvordan forbrugerministeren overhovedet kan gå imod fødevarestyrelsens faglige vurdering om ikke at godkende kødet til menneskeføde.

Politisk pres

Det har ministeren valgt at se stort på. Måske fordi Venstres fødevareordfører, Jens Kirk, med sit politiske pres på embedsmændene i ministeriet uden om de politiske kanaler opmuntrede til at få tilladelsen gennemført?

Med udmeldingerne fra Dansk Folkeparti om, at forbrugerministeren måtte have fået solstik, troede jeg egentlig, at det ville være enkelt at skaffe flertal for at omgøre forbrugerministerens tilladelse, men nu forstår jeg, at Dansk Folkeparti er tilfreds, bare kødet bliver mærket.

Det bliver så interessant at se, hvordan mærkningen skal ske. Skal der et skilt på burgerne og pølserne, så det fremgår, at der er anvendt halskød i produkterne?

Kan forbrugerministeren i øvrigt kræve en mærkning af halskødet, hvis han skal følge de mærkningsregler, vi er fælles om i EU?

Principielt

Der rejser sig også det helt principielle spørgsmål om, hvilken interesse Danmark har i, at et kødprodukt, der hidtil kun har kunnet bruges som dyrefoder, nu kan anvendes som menneskeføde. Er det med fødevareforringelser, vi skal udvikle vores eksporterhverv?

Under debatten om halskødet er også det maskinudbenede kød kommet til debat.

Kyllingeskrog, der puttes i en separator, så alle bløddele skilles fra og kommer ud som en grålig masse, der ender som kyllingepølser, er velkendt.

Delvis tilsætning af tilsvarende maskinudbenet svinekød i pølser er også kendt.

Begge produkter er sikkert ikke usunde, og med passende smagstilsætning er der også afsætning på produkterne. Men de vil næppe tage prisen for gode fødevarer, og jeg mener ikke, at vi behøver at opfinde flere såkaldte fødevarer, der falder i den kategori.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.