Tilbage til kulturen

I FORBINDELSE med Danmarks besættelse og opkomsten af modstandsbevægelsen gives der en hel del eksempler på yngre og ganske unge danskere, som satte tryghed og bekvemmelighed til side for en både følt og erklæret forpligtelse på Danmark.

Et par kendte eksempler er Kim Malte Bruun og Christian Ulrik Hansen. Deres beslutning var på ingen måde bestemt af ideologier eller værdier, men af deres selvfølgelige forhold til det, de skyldte deres menneskelighed, nemlig dansk kultur - i Danmark en kultur dybt præget af kristendommen.

Hvad føler den seneste halvanden generation sig forpligtet på, hvad er samvittighedens substans, målestok og retningsangiver i denne befolkningsgruppe? Den seneste godt en generation er vokset op med en skole, hvis formål er bestemt af Det Radikale Venstre; det samme ideologiske parti, som udgjorde spydspidsen, da det gjaldt samarbejdet med besættelsesmagten og eftergivenheden over for samme. Denne skole har ikke levnet nogen vægtig substans til fremvækst af ansvar og forpligtelse såsom historien, slægten og kristendommen.

De lette retter

Eleverne har stort set intet hørt om det, de selv er, men har fra bar bund skullet vælge sig til holdninger og har selvfølgelig grebet til buffetens lette retter: De paphule værdibegreber - demokrati, tolerance, forståelse og til det evigt proklamerede »Det er Vestens skyld«.

Moralisme har der været nok af, men moralisme er blot erklæringer, moralisme er uden krop, uden hjerte og vægt. Ord, ord, ord.

Resultatet er, at mange i torskeforvirring afskyr deres eget folk og fædreland, foragter historie og dansk kultur, render i halen på venstrefløjen og de radikale og føler sig evig gode og især rigtige, alt imens de ihærdigt saver i den gren, de ikke bare sidder på, men er.

Himlen være lovet for en regering, der nu ser ud til at etablere en skole, som har en chance for at føre eleven plus læreren, viceren og inspektøren tilbage til sig selv, til fornemmelsen af - og bevidstheden om dansk kultur.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen