Leder: Brugerbetalt DR?

DANMARKS RADIO er ved at forberede sit medieudspil, der skal være et oplæg til det næste medieforlig. I den forbindelse har den nye generaldirektør, Kenneth Plummer, sendt en prøveballon op med et ønske om brugerbetaling for visse nye ydelser.

Kenneth Plummer forestiller sig bl.a., at DR i fremtiden kunne kræve brugerbetaling for skræddersyede nyhedspakker til mobiltelefonen og internettet. Og han kunne også tænke sig at oprette nogle nye digitale tv-kanaler med specielle emnekredse, der kun henvender sig til særligt interesserede, som så kunne være med til at betale gildet i form af en ekstra brugerbetaling.

Venstres mediepolitiske ordfører, Jens Rohde, har på forhånd erklæret sig som tilhænger af en særlig brugerbetaling oven i licensafgiften, hvis DR skræddersyr nogle ydelser til specielt interesserede modtagere.

Siden har både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti erklæret sig villige til at se på forslaget, når der lægges op til en drøftelse til efteråret af et nyt medieforlig.

Undskyld, men her gik vi lige og troede, at licensafgiften var en slags brugerbetaling.

Så det er lidt vanskeligt at se logikken i, at vi derudover skal punge ud med en ny brugerbetaling til en institution, som vi i forvejen betaler for at producere public service-programmer.

Netop sidstnævnte er DR's formål og berettigelse. Institutionen skal koncentrere sig om at producere radio, tv, nyheder, dokumentar osv. til hele nationen.

Kan man få råd, må man hjertens gerne supplere sine tilbud med mobiltjenester og digitale tv-kanaler. Alt sammen betalt af licensafgiften, som i øvrigt snarest bør erstattes af en statsfinansiering via finansloven.

DR skal naturligvis ikke finansieres af en blandingsøkonomi. DR er og skal forblive vores offentlige medieinstitution med public service-forpligtelser som solid og troværdig modvægt til alle de private stationer, der finansieres af reklame- og brugerbetaling.

Det må også DR's nye generaldirektør bringes til at forstå.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen