Optimistisk dansk ja til Europa

HVORFOR bruger vi ikke pausen i forfatningsdebatten til endegyldigt at melde til Europa, at vi i Danmark nu er helhjertede med i det europæiske projekt. Vi vil fortsat diskutere indhold og form, men vi vil ikke længere stå uden for vigtige dele af det europæiske samarbejde. Kort sagt, lad os afskaffe de danske forbehold nu.

Efter det franske og hollandske nej til traktaten er det europæiske samarbejde i krise. Det var nok til at forudse, og i de gamle EU-lande er det næppe en katastrofe, at befolkningerne og politikerne får drøftet fremtiden.

Men situationen er en anden, hvis man ser på det fra et mere overordnet europæisk perspektiv. EU har de seneste år været en succes for den europæiske udvikling. Det er en enestående situation, at 25 europæiske lande nu er samlet i et tæt samarbejde - ikke mindst på baggrund af det 20. århundredes krige og modsætninger.

Den proces, som den succes repræsenterer, er det vigtigt at fastholde. Muligheden for et EU-medlemskab er stadig den væsentligste stabiliserende faktor på Balkan. Det er derfor vigtigt, at dynamikken i det europæiske samarbejde ikke forsvinder med den tabte forfatning. I 1992 kom danskerne på det europæiske landkort med nej'et til Maastrichttraktaten. Tænk, hvis Danmark i dette efterår med et rungende ja til et fuldt europæisk samarbejde kunne sende en optimistisk hilsen fra det halvgamle EU-nejland.

Men nej, det var ikke visionen hos de danske ja-partier. Fedteri blev det til - lidt mumlen om en bred debat, som vi vel har haft nogle gange allerede.

For mig gerne, men det er vision, nytænkning og dristighed, EU har brug for og ikke nervøse politikere, der putter sig i forhold til bekymrede vælgere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen