Leder: Londons triumf

SOM DEN FØRSTE by opnår London den ære at blive valgt som værtsby for De olympiske Lege for tredje gang.

London sikrede sig værtskabet i 2012 i et så tæt opløb med Paris, at det næsten krævede målfoto. London blev valgt med blot 54 stemmer mod 50 af Den Internationale Olympiske Komité, IOC, der var samlet i Singapore.

For Storbritanniens premierminister, Tony Blair, var afgørelsen en triumf. Han bidrog selv til sejren, idet han tilbragte ugens første dage i Singapore, hvor han plejede omgang med IOC-medlemmerne og talte varmt for London, inden han rejste hjem for at være vært for G-8 topmødet i Skotland.

Frankrigs præsident, Jacques Chirac, var også taget til Singapore for at lefle for IOC-spidserne, men han måtte nøjes med at gratulere London.

Briterne vidste, hvad det handlede om. Alle kræfter var mobiliseret til fordel for London. Nogle af Storbritanniens bedst kendte sportsfolk talte i Singapore varmt for London, og lederen af den komité, der arbejdede for Londons kandidatur, var Sebastian Coe, tidligere olympisk guldvinder i atletik. Resultatet udløste en jubelfest på Trafalgar Square i London, hvor tusinder på storskærm fulgte afstemningen i Singapore.

For Storbritannien og byen London er det ikke nogen gratis fornøjelse at hente det olympiske cirkus til byen. Regningen for et par ugers sportskonkurrencer i 2012 er langt over 100 milliarder, men det har sine fordele, for investeringerne vil påvirke hverdagen for den almindelige brite.

Infrastrukturen i London bliver forbedret. Det har byen lovet, og det bliver lettere at komme rundt. Der skal samtidig opføres et helt nyt boligkvarter i East End. Under legene huser det atleterne, men siden bliver der indrettet 3600 lejligheder, som folk i lavindkomstgrupperne kan betale.

Men det vigtigste er måske, at briterne, som har skabt den form for sport, der er hele baggrunden for de moderne olympiske lege, kan tilføre den olympiske leg noget sportsmanship, som det skete, da byen var vært i 1908 og 1948.

Ellers drukner legene i kommercielle tiltag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen