Er Danmark attraktivt for veluddannede?

VENSTRE har netop præsenteret et forslag til et pointsystem, der skal gøre det lettere for udenlandsk veluddannet arbejdskraft at opnå arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.

Spørgsmålet er imidlertid, om Danmark overhovedet er attraktivt nok i feltet af lande, der ønsker at tiltrække dygtige udlændinge.

I dag er en stor del af arbejdskraften parat til at flytte derhen, hvor de faglige udfordringer er størst, og i den sammenhæng beklager mange, at et stort antal veluddannede danskere flytter til udlandet for at arbejde i en kortere eller længere periode.

Det beklages, fordi vi godt ved, at viden skaber udvikling, og at vi med denne eksport af viden derfor går glip af udvikling og nye beskæftigelsesmuligheder.

Dygtige udlændinge

Et alternativ er derfor, at Danmark bliver bedre til at tiltrække dygtige udlændinge. Ligesom udenlandske virksomheder f.eks. finder, at danske ingeniører har nogle kompetencer, der kan medvirke til at udvikle deres virksomhed, må virksomhederne i Danmark også have adgang til at rekruttere udenlandske ingeniører. Kun ved at kunne trække på de bedste kompetencer på det globale marked sikres det, at danske virksomheder har de optimale udviklingsbetingelser og dermed også de optimale betingelser for at skabe nye og fremtidssikrede job i Danmark.

Derfor er forslaget om at indføre et pointsystem et skridt i den rigtige retning. Problemet er bare, at Danmark ikke står øverst på de dygtige udlændinges ønskeliste, og derfor bør Danmark også på andre felter arbejde for at synliggøre de udfordringer og muligheder, vi kan tilbyde.

I et høringssvar til EU-Kommissionen har Ingeniørforeningen i Danmark foreslået, at man udformer et fælles europæisk pointsystem, der kan gøre Europa lige så attraktivt for udenlandske vidensarbejdere som f.eks. USA, Canada og Australien. Dette bør være et element i at opfylde Lissabon-målsætningen om at gøre Europa til verdens førende videnssamfund.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen