Leder: Solid pengevogter

UDNÆVNELSEN AF Nils Bernstein til nationalbankdirektør efter en bemærkelsesværdig karriere på topplan i diverse tunge departementer i centraladministrationen har utvivlsomt overrasket i det politiske liv, i bank- og finansverdenen og vel ikke mindst i Nationalbankens egne gemakker.

Hertil er de seneste i rækken af direktører hentet direkte fra finansverdenen eller fra økonomiske professorers rækker. Nu får man en leder med en anderledes og meget solid baggrund fra håndteringen af samfundsøkonomiske og politiske problemer på allerhøjeste plan. Det kan formentlig kun være gavnligt for en hæderkronet kultur med pengepolitik som speciale og samtidig blive et frisk pust udefra, uden at det nødvendigvis medfører et kulturchok for de ansatte Nationalbanken.

Nils Bernstein er kendt for at have overblik og gå i dybden, og hans tjeneste som topembedsmand for to forskellige statsministre med det store internationale netværk, det indebærer, er den allerstørste garanti for, at hans gode overblik også rækker til at varetage landets pengepolitiske anliggender fuldt ansvarligt.

Danmark har med sin isolerede placering uden for eurosamarbejdet behov for en stærk leder og personlighed til at varetage landets interesser og administrere den fastkurspolitik, som er rygraden i den gode og stabile danske økonomi, og Bernstein har netop markeret sig som en fast og handlekraftig leder.

Ganske vist har han været i søgelyset, fordi han i al stilfærdighed har deltaget i en VL-gruppe, hvor han har siddet til bords med chefer fra FLS Industries og MT Højgaard, men med hans baggrund er der ingen grund til at tvivle på hans habilitet på sine vitale funktionsområder. Samspillet i grupperne er velegnet til at skabe bedre offentlige ledere og overblik over erhvervslivets vilkår. Det skal man ikke undervurdere betydningen af, idet man må tage for givet, at de ansvarlige deltagere selv ved, hvor grænsen går.

Det vil den nye nationalbankdirektør næppe være i tvivl om.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen