Hård kost for regeringen

I DET fortsatte spil om milliarderne i den danske energiforsyning har forskellige politikere og indflydelsesrige parthavere med finansminister Thor Pedersen i spidsen forsøgt at gennemtrumfe en fusion mellem statens egen guldkalv Dong og det private Elsam.

Ud fra et normalt forretningsmæssigt princip om maksimering af sine investeringer har en gruppe af aktionærer nu stukket en kæp i hjulet på den store plan. Noget som burde glæde de mange elforbrugere rundt om i Elsam-området, som er de egentlige ejere af Elsam.

Bag Thor Pedersens ønske om en fusion står utvivlsomt et ønske om at opfede Dong til senere videresalg. Men læg mærke til, at Elsam-Dong kun skal sælges delvist (49 pct.). Det synes at være et kardinalpunkt, at staten beholder kontrollen med produktionsapparatet. Hvis det er så vigtigt med en statslig kontrol over produktionsapparatet i energisektoren, så sig det dog lige ud. Det har man gjort i andre lande.

Men det er måske for hård kost for en liberal regering. Nationalisering ad bagvejen. Måske man kunne få en konservativ minister til at argumentere for, at produktionsapparatet i energisektoren er for vigtigt til at overlade til privatkapitalismen. Det ville passe til den konservative grundideologi.

Som modvægt til denne opfattelse vil jeg hævde, at produktionsapparatet er for vigtigt til, at man kan overlade det til politikerne

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen