Leder: Se til Finland
FINSKE BØRN bliver gang på gang i internationale undersøgelser kåret som verdens bedste læsere. Hvilket bør smerte vort eget skolesystem, idet de samme målinger desværre må konstatere, at hvert femte danske barn går ud af folkeskolen som funktionel analfabet.
Det er naturligvis uholdbart, når man betænker, at Danmark hører til blandt verdens rigeste og mest veludviklede lande.
Hvad kan vi så gøre for at rette op på de triste kendsgerninger?
Ja, vi kan selvfølgelig lappe på det danske skolesystem ved at afskaffe lærernes usmidige arbejdstidsaftale, som Socialdemokratiet nu foreslår. Det kunne åbne for nogle mere fleksible, lokale aftaler, så lærerne fik tid til elevrelaterede aktiviteter i stedet for at bruge tiden på stopuret. Fint nok. Men vil man virkelig revolutionere folkeskolen, var det nok en bedre idé at gribe om roden og hente inspiration i den finske skole, som der redegøres for i dagens avis.
For det første må vi højne lærernes uddannelse. I dag er de danske seminarister uddannet i hele fire linjefag, mens de finske som regel kun er uddannet i et enkelt. De finske lærere opnår hermed en større faglighed, idet de tilmed uddannes på universiteterne. Den fagligt bedre funderede finske lærer vil således sikre, at eleverne i netop hans fag ikke klarer sig middelmådigt.
En anden forskel er, at »hvor danske lærere ofte ser sig som konsulenter, som skal sikre elevernes ansvar for egen læring, ser de finske lærere sig mere som dirigenter, som har et mere direkte ansvar for undervisningen og for resultatet heraf,« siger lektor Frans Ørsted Andersen fra Danmarks Pædagogiske Universitet, som er i gang med en ph.d.-afhandling om forskellene på de to skolesystemer.
Han opregner også en lang række andre forskelle, bl. a. et mere effektivt evalueringssystem, samt nogle praktiske ting, der afgør bedre trivsel i de finske skoler.
Der er nok at tage fat på, rigeligt af helt indlysende fornuftige ting at lade sig inspirere af. Men vi må begynde med lærernes uddannelse. Vi skal væk fra, at en seminarist er en person, der ved lidt om alting, men ingenting om noget som helst.