Indhold kendt i et halvt år
GAD VIDE, om professor i offentlig ret Claus Haagen Jensen havde de 650.000 offentligt ansatte i tankerne, da han i Jyllands-Posten 2/12 advarede regeringen mod lovsjusk i forbindelse med gennemførelsen af kommunalreformen.
Det tror jeg næppe.
Haagen Jensen fremhæver kommunalreformen i 1970 som forbilledlig, fordi man brugte "otte år på omhyggeligt at gennemarbejde det hele".
Regeringen ville aldrig byde de offentligt ansatte at skulle vente otte år på at få klarlagt deres fremtidige placering i det kommunale Danmark. Det ville de nok heller ikke selv finde sig i. Og i øvrigt sad Folketinget ikke i otte år i tresserne og behandlede lovforslag om kommunalreform. Folketingets lovgivning blev i lighed med nu fremlagt, diskuteret og vedtaget i løbet af en folketingssamling.
Så Claus Haagen Jensen og/eller Jyllands-Posten sammenligner æbler med bananer.
Længere proces
Regeringen har tilrettelagt en proces, der passer til opgaven, og den lovgivning, som Folketinget skal vedtage i foråret, vil være et solidt og gennemarbejdet grundlag for gennemførelsen af kommunalreformen. Lovpakken er jo ikke faldet ned fra månen, men er resultatet af en længere proces og debat om fordele og ulemper ved den struktur, som er udmøntet i lovforslagene.
Grundstenen til de forandringer, der sker den 1. januar 2007, blev lagt med nedsættelsen af Strukturkommissionen i 2002 og dens rapport fra januar 2004. Efter en god debat om rapporten i foråret, kom regeringens udspil til reform i april. I juni fik vi en politisk aftale i hus, som byggede på enighed med en bred kreds af partier på de fleste områder, selv om nogle valgte at springe fra i sidste øjeblik. Med aftalen er hele det grundlæggende indhold i reformen kendt og har været det nu i mere end et halvt år.
Derfor har det ganske vist været en stor, men også en veldefineret opgave for centraladministrationen at sætte reformens kendte indhold på paragraffer. Og derfor handler den kommende høringsfase heller ikke om den store konstruktion som sådan. Den har vi allerede diskuteret længe, og regeringen har i processen lyttet til både opposition og organisationer. Den handler om, at teknikken hænger rigtigt sammen, og her er der brug for, at vore høringsparter ser på de områder, de kender, og finder eventuelle skønhedspletter.