Leder: Dopingskandalen

HYKLERIET omkring dopingmisbrug i den internationale sportsverden har nået et nyt højdepunkt med den seneste tids afsløring af de amerikanske topatleter flere årtier tilbage.I den forbindelse kan det konstateres, at privatøkonomiske motiver kombineret med en god omgang hævntørst er fremmende, hvis man vil have nøglepersoner med en omfattende insideviden til at "synge".

En sådan person er Wade Exum, der hidtil forgæves har forsøgt at opnå erstatning for uberettiget afskedigelse som direktør for den amerikanske olympiske komités (USOC) antidopingprogram.

Direktøren viste sig som en farlig mand at fyre, da han fornylig svarede igen med at offentliggøre 30.000 siders dokumentation på mange års dopingmisbrug med navngive amerikanske topatleter - inklusive legenden Carl Lewis.

Sagen omfatter over 100 amerikanske topfolk i flere forskellige sportsgrene, og den virkelige skandale består i, at det er USOC, der systematisk har dækket over de aktive, så de har kunnet stille op til Olympiske Lege og verdensmesterskaber, selv om de forinden var gået i dopingfælden.

I bakspejlets ulideligt klare lys synes der ikke den store forskel på det systematiserede dopingmisbrug i de europæiske østbloklande, der blev afdækket efter Murens fald, og så det mere individuelle, men alligevel meget omfattende misbrug i USA, som egentlig ikke kommer bag på den internationale sportsverden.

De amerikanske indrømmelser gør forløbet af den internationale dopingkonference i København for få uger siden ekstra interessant. Med den internationale olympiske komité i spidsen blev der opnået enighed om den såkaldte Københavner-deklaration om fælles holdning til og restriktioner for dopingmisbrug.

USA har på regeringsniveau bebudet, at man tilslutter sig Københavner-deklarationen. Det betyder, at USOC må opgive det fordækte dobbeltspil og følge alle IOC-krav. I modsat fald kan det komme til at koste udelukkelse fra Olympiske Lege. Den fortjente, ultimative straf for det sportslige bedrageri.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen