Fredsbevarende Thule-radar

UNDER DEN Kolde Krig havde vi to blokke, der stod over for hinanden med atomvåben rettet mod hinanden. Den eneste mulighed for at sikre sig mod missilangreb var afskrækkelse gennem truslen om massiv gengældelse. Det kunne altså ikke betale sig at angribe - man ville selv blive udslettet.

Som historien viser, sikrede det freden, uanset hvor ubehagelig freden var, med den frygt, der trods alt lå og lurede i baghovedet på befolkningerne. Ingen af stormagterne kunne vinde noget ved et angreb - kun tabe. Det afholdt dem fra at bruge raketter mod hinanden.

I dag er situationen en helt anden. Vi har kun én stormagt, mange småstater med diktatorer ved magten, nogle af dem tilmed meget aggressive over for deres nabolande. Derudover har vi en hel række terrororganisationer og -netværk, hvis eneste mål er at skabe så megen død og ødelæggelse som muligt blandt uskyldige civile i den vestlige verdens demokratier.

Mod diktatorer, organisationer og netværk, der hylder selvmordsaktioner, virker afskrækkelse ikke. Derimod vil et missilskjold sikre, at missilteknologi i disses hænder mister sin værdi som pressionsmiddel, og den evige trussel om uvarslede angreb mod uskyldige civile (i den vestlige verdens demokratier) forsvinder.

Dermed kan Thule-radaren være med til at sikre en fredeligere verden.

Danmark og Grønland skal finde fodslag, så vi også tager vores del af ansvaret.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen