Partiet på støtten

TALLENE taler for sig selv i den knusende dom, som Dansk Jernbaneforbunds medlemmer fælder over den økonomiske støtte til Socialdemokratiet. Kun 27 ud af 7.000 vil, som i går omtalt, betale til partiet gennem fagforeningskontingentet.

Hidtil har medlemmer af fagforbund skullet fravælge kontant støtte til Socialdemokratiet ved at udfylde en særlig formular - og uden den naturlige konsekvens, at man så kunne slippe en smule billigere i kontingent. Men så let skulle man ikke slippe. De øremærkede beløb fra den enkelte overgik blot til andre aktiviteter. Keine Hexerei - nur Behändigkeit.

Som en nyskabelse fik man denne gang hos jernbaneforbundet allernådigst en mulighed for at melde sig til, hvis ønsket var at støtte Socialdemokratiet. På god demokratisk vis skulle man sige ja til, at en vis del af kontingentindbetalingen måtte overgå til partiet.

Medlemmernes øretæve giver heldigvis en gammel debat om fagbevægelsens partistøtte en kraftig vitaminindsprøjtning. Der er kommet et vink med en vognstang, som naturligvis får Venstre til at finde partiets tidligere forslag til en lovændring frem. Forslaget gik netop ud på, at medlemmerne af en fagforening skal rykke ud med et direkte tilsagn, hvis de vil støtte et politisk parti.

Det er meningsløst, at Socialdemokratiet kan beholde sugerøret nede i skattefradragsberettigede medlemskontingenter. Partiet er et af landets dårligst drevne foretagender, som er i stand til at leve højt på et tocifret årligt beløb fra fagbevægelsen og på en statsstøtte, som skamløst er blevet forhøjet.

Denne massive kapitaltilførsel burde i sig selv skubbe til de fornuftige i parti og bevægelse, som for længst har erkendt, at Socialdemokratiet ikke er et arbejderparti, eftersom arbejdere udgør et mindretal blandt vælgerne.

Hertil kommer, at en regering naturligvis ikke - med eller uden betaling - kan være i lommen på en fagbevægelse, hvis ledere kunne minde en minister om, hvem der bragte ham til magten. Fagbevægelsen skal ikke have særbehandling. Og allerede derfor burde den nære forbindelse mellem parti og fagbevægelse kappes.

Som et helt naturligt led i denne frigørelse kan der forhåbentlig snart tilvejebringes flertal i Folketinget for at fjerne den skamplet, som hedder fradragsret for faglige kontingenter Før sidste valg havde reformen en fremtrædende plads på Venstres og de konservatives valgprogram, idet partierne naturligvis ville lade fradragretten for kontingentet til a-kasserne være i fred og lovede at sidestille fagforeninger med arbejdsgiverorganisationer.

Selv de radikale ser det fornuftige i at gå til angreb på det faglige fradrag, men kun så længe det handler om selve princippet. Dog foreslog en radikal toppolitiker i 1998-valgkampen, at der bliver lagt loft over fradraget.

En øverste grænse vil betyde, at stigninger i kontingentet ikke længere kan lodses igennem med henvisninger til, at landets skatteydere kommer til at betale broderparten.

I mange forbund finder et overforbrug sted. Penge anvendes til formål, som ligger ud over de snævert faglige i ofte fortvivlede forsøg på at vække medlemmernes interesse for foreninger, som for år tilbage - og med god ret - fik tilnavnet "forsteninger" hæftet på sig.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.