Dan kommission

Der er hårdt brug for at få fastere grund under fødderne i indvandrerdebatten, skriver Ralf Pittelkow

DEBATTEN OM udlændingepolitikken er endt i kaos. En strøm af politiske udspil, polemiske udfald og postulater om udviklingen vælter ud over befolkningen. Det eneste stabile element i dette kaos synes at være Dansk Folkepartis vedvarende fremgang.

Debatten bærer samtidig præg af, at intet emne er så velegnet til at kalde fordommene frem.

Fordomme mod fremmede er så ubetinget den alvorligste del af dette billede. Men der findes også andre udgaver.

Fra den modsatte kant i debatten er der således en hang til at stemple alle, der ser problemer i f.eks. familiesammenføringer, som moralsk anløbne. I stedet for reel debat bliver de banket med flosklen om "den indre svinehund".

Der er hårdt brug for et mere nøgternt billede af de centrale emner.

For et lille års tid siden skrev jeg i en kommentar:

»Danmark får igen brug for indvandring, om end det bliver andre indvandrere og sikkert på andre vilkår. Før eller siden kommer politikerne til at forholde sig til dette perspektiv.«

Nu begynder perspektivet for alvor at presse sig på. Dansk økonomi vil i de kommende årtier mangle veluddannet arbejdskraft, og gør vi ikke noget ved det, går det ud over vores velfærd. Et problem, vi deler med resten af Europa.

Der bør imidlertid ske en nærmere afklaring af, på hvilke vilkår denne nye form for indvandring skal foregå.

Sammenblanding

Desværre bliver behovet for tilgang af veluddannet arbejdskraft nu blandet sammen med diskussionen om indvandreres familiesammenføringer. Nogle bruger det til at afvise hele debatten om, at indvandrerne henter deres ægtefæller i hjemlandet. Men de to ting må holdes adskilt.

Velmenende mennesker ser det nærmest som en humanitær opgave at forsvare det nuværende system med familiesammenføringer.

Men det er svært at se en særlig humanitær begrundelse for at flytte store dele af østtyrkiske landsbyer til Danmark ad den vej.

Menneskeligt set er disse ægteskaber, der er påbudt af traditionen og familien, til skade for de unge indvandrere, der søger integration i det danske samfund.

Socialt er det belastende og dyrt for det danske samfund, der hele tiden skal starte forfra på integrationen.

Økonomisk er det ikke hensigtsmæssigt. Det er en anden type arbejdskraft, Danmark har brug for.

Politisk skaber det problemer med kultursammenstød - især frygt for fremtidens sammenstød.

Indvandrernes og flygtningenes familiesammenføringer giver markant vækst i befolkningsgrupper med udpræget fjern kulturbaggrund. Det er stort set årsagen til konflikterne om udlændingepolitikken. Fortsætter udviklingen med uformindsket styrke, vil konflikterne formentlig øges. Debatten om, hvad der kan gøres ved det, er uhyre vanskelig. Men at bandlyse den gør kun ondt værre. Den føres under alle omstændigheder folk imellem. Der er behov for en systematisk gennemgang af, hvilke valgmuligheder det danske samfund har i forhold til disse problemer.

Også integrationen bør diskuteres på et mere holdbart grundlag. Folk, der bor i Danmark, skal kunne leve uden diskrimination, menneskeligt og arbejdsmæssigt. Omvendt må de indrette sig på de centrale værdier i det danske samfund.

Begge sider af sagen trænger til en grundigere undersøgelse, der ikke bygger på den meningsdannende elite, men på de konkrete erfaringer fra skolerne, arbejdspladserne og boligområderne.

Kyndigt udvalg

CD og andre har foreslået, at der nedsættes en kommission eller et udvalg af kyndige folk til at belyse de relevante problemer vedrørende udlændingepolitikken.Min reaktion har hidtil været skeptisk. Jeg har set for mange kommissioner, der ikke førte til noget. Men debattens stadig mere kaotiske karakter får mig til at skifte holdning.

En indvandringskommission er ingen patentløsning. Men noget må gøres for at undgå mareridtet: En årelang debat på de nuværende præmisser.

Det er dog ikke realistisk at tro, at en sådan kommission kan nå at påvirke debatten op til næste folketingsvalg. Så foreløbig er kun at håbe, at forvirringen ikke kan holde det nuværende tempo.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.