LEDER: Skaden er sket

FORNYELSEN af overenskomster for over 700.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked er indledt under stilfærdige former. Det falder smukt i tråd med en forventning om, at det denne gang lykkes at undgå en meningsløs storkonflikt.

Heldigvis er parterne enige om en forholdsvis hurtig afgørelse. Der er ingen grund til at trække pinen ud - eller til at spille bolden videre til regering og folketing.

De rituelle slagsmål med indlagte forhandlingssammenbrud er tiden uhjælpeligt løbet fra. Dette særlige spil er for gennemskueligt, hvortil kommer, at virksomheder og ansatte må kunne disponere for de nærmeste uger og måneder.

Det skulle undre, om hovedforhandlerne ikke allerede for deres indre øje ser en skitse, som minder om det færdige resultat.

Dette billede ser fornuftigt ud, såfremt det også i det videre forløb er parternes opfattelse, at nye overenskomster ikke må forringe virksomhedernes konkurrenceevne, således som det i går blev omtalt.

Det harmonerer med LO-formand Hans Jensens udtalelse i efteråret til Jyllands-Posten om, at der skal udvises tilbageholdenhed med lønkrav og med metalformand Max Bæhrings ord kort før nytår om en løsning, som bliver forholdsvis billig for arbejdsgiverne.

Imidlertid har blandt andre metalarbejderne et bevægeligt lønsystem, hvor forhøjelser forhandles lokalt, hvilket blot understreger den kedelige kendsgerning, at den samlede pulje ved fornyelsen er så beskeden, at et stort antal medlemmer med urealitisk store forventninger bliver skuffet og derfor stemmer nej ved urafstemningen.

Vi oplevede dette mønster i 1998. Forhandlere og medlemmer gik afgørende galt af hinanden. Resultatet blev, at regeringen greb ind i og bevilgede de strejkende ekstra fridage. Dette var fuldstændig i strid med en erklæret politisk målsætning om, at alle bør arbejde mere - ikke mindre.

Skaden er sket, og det må i dag anses for sandsynligt, at de nye overenskomster kommer til at rumme et par ekstra fridage, som lader sig placere fleksibelt efter lokale ønsker og behov.

En sådan løsning vil trods alt være at foretrække for en sammenhængende ekstra ferieuge. Den ville ende med at gøre alle en smule fattigere.

Hvis lønmodtagerne med det formål at opnå yderligere forbedringer beslutter sig for at nedstemme et forhandlingsresultat, vil regeringen kun have sig selv at takke.

Ikke blot på grund af tidligere eftergivenhed, men også som en følge af de meget store lønforhøjelser, den har bevilget sig selv, en stribe topembedsmænd og mere almindelige jurister og økonomer.

Den økonomiske sagkundskab fra vismænd til nationalbank har i meget klart sprog advaret mod store omkostningsstigninger.

Det kan være en hjælp, hvis de kommende aftaler - som led i en kompromisløsning - strækkes ud, så de får en varighed på tre eller fire år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.