Nye toner fra regeringen

FDM har ved gentagne lejligheder slået til lyd for en omlægning af de danske bilafgifter, så det i højere grad er brugen af bilen, der bliver beskattet.

I JYLLANDS-POSTEN den 3/1 udtrykker folketingsmedlem Martin Glerup (S) sin undren over FDM's holdning til begrebet road pricing. Martin Glerup mener, at FDM er negativt indstillet overfor kørselsafgifter og opfordrer FDM til at give road pricing en chance.

Road pricing - eller kørselsafgifter - er lige så stille ved at blive søgt indført i Danmark, angiveligt som et værktøj til reducere CO{-2}-udledningen og til at begrænse trafikken i byerne. Uanset de ædle formål er det fortsat FDMs holdning, at de danske bilister allerede betaler mere end deres del af samfundets omkostninger ved trafikken, og at danske bilister ikke skal betale mere i afgifter til staten.

Omlægning af afgifter

Men faktisk er vi ikke så uenige med Martin Glerup, hvis hans udtalelser skal tages for pålydende. FDM har ved gentagne lejligheder slået til lyd for en omlægning af de danske bilafgifter, så det i højere grad er brugen af bilen, der bliver beskattet, og ikke som nu anskaffelsen og ejerskabet. Derfor glæder det FDM, at Martin Glerup i sit indlæg omtaler kørselsafgifter som et alternativ til eksisterende afgifter og ikke som hidtil i debatten som et supplement.

Til gengæld er FDM ikke enig med Martin Glerup i, at kørselsafgifter vil løse trafikproblemerne.

Vækst og mobilitet

Nye afgifter ændrer ikke det faktum, at bilen stadig er det absolut vigtigste transportmiddel og dermed afgørende for fortsat mobilitet og vækst i samfundet. Og det kollektive transportsystem er slet ikke gearet til at løfte opgaven, og selv ikke med en markant udbygning af den kollektive trafik vil transportbehovene kunne løses, uden at der fortsat investeres i vedligeholdelse og udbygning af vejnettet.

FDM er enige med Martin Glerup i, at kørselsafgifter i sin rene form er et udmærket værktøj til at opnå en fornuftig fordeling af trafikkens omkostninger. Men indførelse af afgift pr. kørt kilometer fordrer, at man vasker tavlen ren for eksisterende afgifter, og at man samtidig er helt afklaret med hensyn til den måde, hvorpå man vil implementere et eventuelt opkrævningssystem. Der er ingen, der ønsker et Big Brother samfund, hvor statsmagten kan overvåge borgernes bevægelser, og det er også en årsag til, at FDM råber vagt i gevær.

Afgifter bliver

I debatten om kørselsafgifter har en omlægning af de eksisterende afgifter stort set ikke været nævnt, og desværre viser historieskrivningen os, at politikere har en særlig evne til at indføre nye afgifter, men glemmer at fjerne andre. Og det har indtil nu været FDM's formodning, at indførelse af kørselsafgifter ikke vil medføre en tilsvarende reduktion i benzin- eller ejerafgifter.

Derfor hilser vi Martin Glerups fortolkning af kørselsafgifter velkommen og håber, at hans opfattelse deles af andre politikere i regeringen. Det synes nemlig ikke hidtil at have været tilfældet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.