Dyneløftere går for vidt

FOR KORT tid siden tonede Anker Boye, formand for Kommunernes Landsforening, frem på TV-skærmen og løftede pegefingeren: »Vi skal nok få fat i jer, der snyder.« Et grotesk mellemspil på en fredelig aften.

Anledningen er, at flere og flere kommuner strammer grebet for at konstatere, om borgerne fifler med reglerne og sikrer sig forhøjede offentlige tilskud ved i strid med sandheden at angive status som "enlig", mens den faktiske tilstand er "samlevende".

Det er som om kommunerne får alt for let spil. Hvem tør gå offentligt ud og sige: »Det er for galt«. Den, der gør det, risikerer at få skudt forkerte motiver i skoene.

Dømmekraften væk

Ingen kan gå ind for snyderi, men det forekommer bekymrende, at visse kommuner fuldstændig har mistet dømmekraften.

Når borgmesteren i Søndersø finder det helt i orden, at hans medarbejdere ud på aftenen ringer på døren for at tjekke, hvem der gemmer sig bag den, så må vi bede om, at nogle vil belære denne mand om almindelig takt og tone og fortælle ham, at det er uacceptabel simpelt, når han benytter sådanne metoder for at forbedre sin kommunes økonomi.

Hvis vi ikke siger stop her, bliver det næste vel, at samme borgmester vil opsætte overvågningskameraer i lejligheder i særligt "belastede" områder. Hvor går grænsen - er alt tilladt i Danmark, bare man siger det i TV?

Jeg har lyst til at drage en parallel til noget så kønsløst som "Lov nr. 319 af 14/5 1997 om inkassovirksomhed".

Den lov regulerer et helt andet område, men hvor lovgiver har gjort sig megen umage for at beskytte borgerne.

Det følger af lovens § 10, at den, der har penge til gode, skal advisere skyldneren herom med et varsel på mindst 10 dage.

Besøg til skyldneren er omhyggeligt beskrevet i loven. Det forudsætter ifølge § 12, at der fremsendes skriftligt varsel herom.

I varslingsbrevet skal anføres sted og det omtrentlige tidspunkt på dagen, hvor besøget vil finde sted. Denne varslingsskrivelse må først afsendes efter 10-dagesfristen i § 10 er udløbet. Personlig henvendelse må iflg. § 12 stk. 2 kun ske på hverdage, herunder lørdage, bortset fra juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag og kun i tidsrummet mellem kl. 8.00 og kl. 21.00, lørdage dog kun mellem kl. 8.00 og 16.00.

Jagt døgnet rundt

Men borgmesteren i Søndersø mener sig berettiget til at jage døgnet rundt. Og tilsyneladende med opbakning fra formanden for Kommunernes Landsforening.

Jeg efterlyser en menneskelig holdning og forståelse for at også offentlige myndigheder bør opføre sig civiliseret fremfor at tyvte et ukendt antal borgere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.