Leder: Triumf i USA

STATSMINISTER Anders Fogh Rasmussens besøg i Washington er gået over al forventning. Alt tyder på, at statsministeren har nærmet sig den nye administration med den helt rigtige blanding af personlig imødekommenhed, vilje til åben og fordomsfri meningsudveksling samt en opfordring, ikke uden skarphed, til, at præsident Bush konsulterer de europæiske allierede, før krigen mod terrorismen udvides.

Statsministeren tog næppe munden for fuld, da han efter mødet med Bush i Det Hvide Hus udtalte, at forholdet mellem Danmark og USA næppe har været bedre siden Anden Verdenskrig. Washington påskønner den danske indsats i krigen mod terrorismen såvel som den mere aktive udenrigspolitiske kurs, som allerede blev tydelig i de sidste år under SR-regeringen.

Fogh Rasmussen har åbenbart let ved at skaffe sig venner på den internationale parket. Forholdet til den britiske premierminister Tony Blair er excellent, og præsident Bush stillede med hele inderkredsen af rådgivere, inklusive udenrigsminister Colin Powell, da den nye statsminister kom forbi.

Der er grund til at fastholde det markante kursskifte i den danske tilgang til USA. Det er ikke mere end 15 år siden, at Danmark satte sig selv ud på den yderste rand af NATO-samarbejdet i den berygtede fodnoteperiode.

Det alternative, sikkerhedspolitiske flertal i Folketinget, anført af Socialdemokratiet og de radikale, tog i 1980'erne befolkningen og nationen som gidsler i et skamløst udslag af indenrigspolitisk opportunisme og ansvarsløshed.

Det hørte til tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens største fortjenester, at han efter evne søgte at korrigere - og ligefrem sone - dette eksempelløse svigt i den socialdemokratiske partihistorie. Men kursændringen kunne aldrig blive troværdig, når andre af partiets spidser, ikke mindst Svend Auken og Mogens Lykketoft, i den grad havde bidraget til kompromitteringen.

Nu kommer så en ny dansk statsminister til Washington med det indlysende rigtige udgangspunkt, at USA og Danmark er venner. Danmark anerkender de fredens og frihedens principper, som driver det amerikanske samfund og den amerikanske udenrigspolitik. Danmark støtter helhjertet kampen mod terrorismen. Vi beundrer den amerikanske energi og dynamik, og vi er som et lille land behageligt fri for at skulle agere taktisk i forhold til denne eneste tilbageværende supermagt. Vi véd, hvad vi skylder USA. Det er tid til at betale tilbage.

Fogh Rasmussen gjorde helt rigtigt i at understrege vigtigheden af, at USA tager Europa med på råd op til de militære operationer mod Irak, som helt oplagt må komme, hvis den internationale terrorisme skal forsøges udryddet til bunds.

Men det sker på det klare grundlag, at det ikke kan tillades Saddam Hussein at skaffe sig masseødelæggelsesvåben eller lade hånt om FN's mange resolutioner, der kræver adgang for våbeninspektører.

Danmarks position i det internationale samfund er også i det nye årtusinde knyttet tæt til USA. Vi har oven i købet noget at handle med: Vores vilje til at sætte handling bag hensigtserklæringerne, når det gælder krigen mod terrorisme, og Thule-radaren, som amerikanerne er meget interesseret i i forbindelse med planerne om et missilskjold.

Vi skal vide at gøre vores indflydelse gældende. Statsministeren har med sit besøg skabt et fremragende udgangspunkt for en videre uddybelse af forholdet over Atlanten. På den måde var visitten i Washington et triumftog.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen