Godt forslag om universiteter

ENDELIG ER der vilje til at tænke nyt i forhold til universiteterne.

Jyllands-Posten fortalte d. 17/3, at forskningsminister Helge Sander vil reformere landets universiteter. Helge Sander vil åbne universiteterne mod omverdenen, give dem mere selvstyre og sætte fokus på at uddannelserne skal kunne bruges i erhvervslivet.

Alle tre forslag er både kloge og nødvendige. I globaliseringens tidsalder er viden, forskning og faglig dygtighed afgørende for at kunne begå sig i den internationale konkurrence.

Det kan vi kun, hvis især universiteterne er blandt de bedste i verden.

I mange år har der manglet politisk fokus på, hvad vi får for de mange skattekroner, der hvert år investeres i universiteterne.

Der har også været en meget uheldig tendens til at lade de unge uddanne sig til hvad som helst, uden hensyntagen til om samfundet har brug for kvalifikationerne. Da det er samfundet, der betaler for uddannelserne, er det også rimeligt, at samfundet stiller krav om, at uddannelsen ikke blot er penge ud af vinduet. Men det vigtigste element i Helge Sanders forslag er at give universiteterne mere selvstyre. Hvis universiteterne skal kunne udvikle sig og konkurrere, skal de have handlefrihed til at forbedre sig og til at gå ny veje.

Der er al mulig grund til at håbe, at forskningsministerens reformforslag er udtryk for øget politisk fokus på et område, der har været alt for forsømt de sidste mange år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen