Leder: Skipper Skræk

FAGBEVÆGELSEN er trængt i defensiven og vil nu - for at vise sin eksistensberettigelse - kaste en formue ud på en storstilet hvervekampagne, der skal få fat i især de unge lønmodtagere. De får stadig sværere ved at se, hvad de kan få ud af den store og faste udgift til fagforeningskontingentet.

På papiret er de faglige organisationer stærke. Men støt og roligt er de - i takt med den stigende velstand i samfundet - blevet deres eget formål, og de brødføder en hærskare af ansatte og valgte.

Nu har man altså set skriften på væggen.

Landsorganisationen lancerer derfor om kort tid gode gamle Skipper Skræk med de svulmende overarme. I et stort slogan er han i stand til at afgive dette løfte: "Vi gør dig stærkere."

Den populære tegneseriefigurs opgave består i at bringe organisationsgraden på arbejdsmarkedet i vejret, efter at den på få år har udvist et faretruende fald fra 84,6 til 81,7 procent.

Om kampagnen lykkes, er mere end tvivlsomt.

De faglige ledere skal være glade, om de blot kan holde på dagens medlemmer, hvoraf mange er tvangsudskrevne, og hvoraf mindst lige så mange er utilfredse med, at de som vælgere, der vil stemme på borgerlige partier, skal støtte Socialdemokratiet.

Ville fagforbundene deres eget bedste, indførte de omgående den regel, at medlemmer skal give et direkte tilsagn, hvis de ønsker at yde støtte til et bestemt parti. Det enkelte medlem, som ikke engang kan opnå nedslag i kontingentet, når han melder fra, bør naturligvis ikke tvinges til at udfylde og indsende en særlig kupon for at slippe.

De faglige ledere er tvunget til at rette sig efter, at den typiske lønmodtager nu ser fagforeningen mere som et serviceorgan end som en kamporganisation.

Han eller hun foretrækker overenskomstpakker, der giver mulighed for fleksible løsninger efter eget valg.

Om nogle år vil fagforeningernes medlemmer selv kunne vælge, hvordan dele af deres overenskomst skal se ud.

Nogle vil eksempelvis foretrække et højt pensionsbidrag, mens andre har brug for flere lønkroner her og nu.

»Folk har en anden interesse for sagen, hvis de får noget at vælge imellem«, som arbejdsmarkedsforsker Steen Scheuer fra Handelshøjskolen i København har formuleret det i Jyllands-Posten.

Fagbevægelsen er desuden nødt til at indrette sig på, at stadig flere lønmodtagere foretrækker at arbejde som vikarer eller med den løse tilknytning til arbejdspladserne, der ligger i et hyppigt jobskifte. Der kan for eksempel være tale om projektafgrænsede stillinger.

Denne tendens fremmer ønsket om fleksible aftaler om løn og arbejdstid, og den mindsker interessen for faglig aktivitet på arbejdspladsen, herunder valg af tillidsmand.

I lange tider har det været en pinagtig sag for fagbevægelsen, at det på mange arbejdspladser har vist sig svært eller umuligt at finde medlemmer, der har lyst til at påtage sig hvervet som tillidsrepræsentant.

Det må desuden betragtes som en falliterklæring, når der - som et fagforbund har foreslået - skal lokkes med en særlig bonus for at få interesserede til at stille op til hvervet. Som oftest bliver det til en kåring uden modkandidat a la valget til en bestyrelse i en grundejerforening.

Fagbevægelsen må forstå at forny sig, hvis den skal have en fremtid.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.