Det åbne sted

FOLKEKIRKEN er et åbent sted. Til forskel fra andre konfessioner og religioner, er vi mere åbne over for mennesker, der søger kirken. Den er et frit sted, hvor vi ikke gransker hjerter for at se, om man nu har det rette sindelag. Det må man selv om at bekende.

På den anden side er folkekirken også en moderne kirke, der bevæger sig i fornem balancegang mellem total forvirring med hensyn til forkyndelsen og så den strenge missionske eller tidehvervske tolkning af, hvorledes det skal hænge sammen med den rette tro.

Der er med andre ord menigheder inden for Folkekirken, der tager sig af dem, der følger den fundamentalistiske linje, og dem, der sværger til det lutherske, som levede gamle Morten Luther i går. Ingen af dem fanger den brede skare af moderne mennesker, og for de Tidehverske vedkommende er de kun rigtigt populære hos meget intelligente mennesker, der absolut ikke mener, at kirkens kurs kan ende andre steder end i helvede, hvis der altså er plads der for alle de muslimer, der også er kommet til sidste station, efter de først havde oversvømmet Danmark som bekvemmelighedsflygtninge.

Og så er der alle de andre, og så sådan nogen som mig, teologiske spradebasser, der ikke vil vide af at være på eller i nogen kirkelig liste eller parti. Vi er bare kirke i en evig overvejelse om, hvordan vi skal komme i tale med alle dem, der går rundt uden for kirken, men ikke ind i den. Og af og til hitter vi på noget, der kildrer danskeren i hans eller hendes ellers så sikre mening om, at kirken er dødssyg og gammeldags, og så kommer de alligevel og siger, at det er da godt, at der er nogle præster, der er med på noderne. Men når eftertanken melder sig, er man som præst ikke helt sikker på, at det er så godt at være moderne, for moderne synes at hentyde til, at man ikke fik sagt alt det, der er så vigtigt i kirken; alt det om Vor Herre, kærlighed og frelsen. Eller måske fik man nok sagt det på en måde, men budskabet trængte ikke rigtigt ind, men blev væk mellem alle de krumspring, jeg gjorde mig som præst for at tækkes de mange, der søger den kirke, jeg er præst i.

Midt i alt dette, som er alvorligt ment, kommer Jesus i dagens tekst og taler om at lade de små børn komme til sig. Og det kan jo blive lidt af en aha-oplevelse, når jeg fortæller dåbsfølget, at nok taler Gud om de små børn, men det er kun som et billede - det er barnesindet han tænker på; det åbne sind, der ikke kender til forudfattede meninger om livet og døden og andre store spørgsmål. Barnesindet, der er en forudsætning for bare at komme til en begyndende forståelse for, hvad Gud og himmeriget går ud på. Og interessant nok er mange af tidens søgende mennesker jo på mange måder i tråd med barnesindet på trods af, hvad jeg lige har sagt ovenover. Mere eller mindre forudsætningsløse, men søgende og uden de store byrder af fordomme, møder de kirken med en forventning om at høre noget nærværende om det guddommelige, hvor selv tunge begreber som synd og nåde glider rimeligt nemt ned, hvis de forklares med lån af billeder fra en travl og krævende hverdags trængsler.

Sådan møder Gud os, som børn, der higer efter at høre mere. Som de grækere, der havde hørt Paulus tale på Areopagos i Athen; det vil vi gerne høre dig tale om en anden gang. Det åbne sind, der finder sig til rette i en åben folkekirke, der har til opgave at lade dem, der søger Gud, komme til ham. Som præst ved man, at de nogle af de største oplevelser som forkynder er at tale til barnet. Ikke kun fordi de er lydhøre, men også fordi de fortjener det bedste af det bedste.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.