Arbejdsmiljøet rykkes tilbage

"RYK TILBAGE til start!" Sådan lyder et af de kort, man kan trække, når familien spiller Matador i juledagene. Men sådan lyder også ordren fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen til virksomheder, sikkerhedsrepræsentanter og de rådgivende bedriftssundhedstjenester.

I Matador betyder kortet, at man med ét slag sættes langt tilbage i kampen om at nå frem til de gode grunde og bonusgevinster. Beskæftigelsesministerens røde kort betyder, at arbejdspladserne med ét slag sættes langt tilbage i arbejdet for et sundt og godt arbejdsmiljø.

De tusinder af virksomheder inden for bl.a. dele af industrien og transportområdet, der havde tegnet kontrakt med en bedriftssundhedstjeneste (BST) om at få hjælp til at forbedre arbejdsmiljøet fra 1. januar, får pludselig besked om, at den planlagte tilslutning til BST pr. 1. januar 2002 er aflyst.

En ekstra udgift

Beskæftigelsesministerens indgreb drejer sig i alt om virksomheder med ca. en halv million medarbejdere.

Den enkelte virksomhed kan ganske vist fortsat tilslutte sig en bedriftssundhedstjeneste.

Men Claus Hjort Frederiksens beslutning betyder, at de pågældende virksomheder i så fald pådrager sig selv en ekstra udgift sammenlignet med de konkurrenter inden for branchen, som vælger ikke at købe konsulenthjælp hos BST til at gøre noget ved arbejdsmiljøet.

Færre konsulenter

Når beskæftigelsesministeren giver virksomhederne friere muligheder for at konkurrere hinanden ned på dårligt arbejdsmiljø, betyder det, at langt, langt færre virksomheder efter 1. januar 2002 vil føre den ellers planlagte ekstraindsats for arbejdsmiljøet ud i livet.

BST-branchen anslår, at der vil blive 200 færre fuldtidsansatte konsulenter til at hjælpe virksomhederne med et bedre arbejdsmiljø.

På mange virksomheder havde sikkerhedsrepræsentanterne ellers glædet sig til at få professionel hjælp til at forbedre arbejdsmiljøet.

Det kunne være hjælp til at se, hvor de alvorligste - men måske umiddelbart usynlige - farer ligger. Det kunne være råd og vejledning i, hvordan man bedst skaber sundere og sikrere arbejdsvaner. Det kunne være viden om hensigtsmæssige arbejdsstillinger eller viden om, hvordan farlige stoffer kan udskiftes med sundere osv.

Men alt dette kan sikkerhedsrepræsentanterne godt glemme nu. De kan selvfølgelig foreslå, at virksomheden alligevel tilslutter sig en BST. Men i langt de fleste tilfælde vil ledelsen sige, at så længe konkurrenterne ikke har den udgift, vil de heller ikke.

Ud med fremskridt

Beskæftigelsesministerens politik er, at fagbevægelsen og DA skal smide flere års fremskridt og nytænkning over bord, starte forfra og kun rokke sig ud af stedet, hvis fagbevægelsen kan presse DA og DI til noget som helst.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen begrunder selv sit indgreb med, at der er behov for at nytænke arbejdsmiljøpolitikken.

Men er det nytænkning at vende et kort med beskeden "Ryk tilbage til start"? Nej. Beskæftigelsesministeren henter sin fremtidsvisioner for arbejdsmiljøet i et bakspejl.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.