Leder: Det splittede Europa

DA USA's forsvarsminister Donald Rumsfeld for en uge siden talte om det »nye Europa« og det »gamle Europa«, satte han kræfter i gang, der i går kom til udtryk i form af et yderst usædvanligt læserbrev i en række europæiske dagblade.

Underskriverne er regeringscheferne fra Storbritannien, Spanien, Italien, Portugal, Ungarn, Polen, Tjekkiet og Danmark.

De bekender sig til de værdier, der uløseligt binder USA og Europa sammen: Demokrati, individuel frihed, menneskerettigheder og retssikkerhed. Præcis de værdier, som terroristerne med deres angreb 11. september demonstrerede deres afgrundsdybe foragt for.

Læserbrevet er ikke blot en åbenbar støtte til USA i kampen mod terrorismen og den forestående krig mod Irak, men også et alvorligt slag i ansigtet på Tyskland og Frankrig. Den tysk-franske akse, der har domineret efterkrigstidens Europa, kom senest til udtryk, da den tyske kansler Gerhard Schröder og Frankrigs præsident Jacques Chirac efter et møde i Paris samstemmende erklærede deres modvilje mod den forestående krig mod Irak.

Begge gav udtryk for, at FN's Sikkerhedsråd skal give organisationens våbeninspektører den nødvendige tid til at afslutte deres undersøgelser. Det standpunkt betyder i praksis, at det største militærapparat, verden har set opmarcheret siden Golfkrigen, skal holdes stand by i månedsvis.

Frankrig har i sin afvisning af krigen ikke været kategorisk, men betjent sig af diplomatiets tvetydige sprog. Anderledes med Tyskland, hvor kansler Schröder allerede i valgkampen i fjor afsvor enhver tysk deltagelse i krigen.

Dette standpunkt vil under normale omstændigheder kunne forklares med Tysklands krigsplagede fortid, men i Schröders tilfælde var der tale om en hæmningsløs opportunisme, der forståeligt nok skabte en så alvorlig krise i forholdet mellem Tyskland og USA, at sårene fortsat er vidt åbne.

Den tysk-franske enegang i forholdet til USA har uvægerligt affødt mere end almindelig irritation i de øvrige europæiske hovedstæder, da det for de øvrige EU-lande blev serveret som et udenrigspolitisk fait accompli.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen fortjener stor anerkendelse for sin dristige signatur på læserbrevet.

Med udspillet fra de otte er det politiske billede i Europa med ét lammende slag fundamentalt ændret. Aksen mellem Berlin og Paris står tilbage i selvskabt isolation, samtidig med at de nye medlemmer af EU på dramatisk vis gør deres entré på scenen.

Et Tyskland i dyb økonomisk krise må på alle sider se sig omgivet af lande, der repræsenterer en ganske anden virkelighedsopfattelse end den, kansler Schröder har promoveret i sin kyniske kamp for at bevare magten.

Frankrig står indtil videre sammen med sin aksepartner, men dog behændigt med en kattelem at kunne smutte ud gennem, og det vil efterlade tyskerne alene i en grad, som både må og skal mane til grundig eftertanke i Berlin.

I sandhed blæser nye vinde over Europa.

Det gælder også den stilfærdige konstatering, at alle EU-skeptikerne på venstrefløjen nu åbenbart klamrer sig til håbet om en fælles EU-front og en fælles EU-udenrigspolitik. Der er sandelig et opbrud i gang.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.