Var Luther racist?

I BEGYNDELSEN af 1500-tallet var det muslimske osmanniske rige i fuld gang med et erobringsfremstød mod de centrale dele af det kristne Europa.

Martin Luther formulerede ikke sin frygt for fremtiden i en plakat, men i salmen "Vor Gud han er så fast en borg" bl. a. med følgende linjer:

(Vers 1): "Den gamle fjende led er nu for alvor vred, stor magt og argelist han samler mod os vist, ej jorden har hans lige."

(Vers 3): "Og myldred djævle frem på jord, som os opsluge vilde, vi frygter dog ej fare stor, de deres trusler spilde; lad rase mørkets drot med løgn og mord og spot, han har dog få't sin dom; da Krist til Jorden kom, et ord ham nu kan fælde," og

(Vers 4): "og tager de vort liv, gods, ære barn og viv, lad fare i Guds navn, dem bringer det ej gavn, Guds rige vi beholder."

Hvis Martin Luther og den senere danske oversætter J. P. Mynster havde skrevet og oversat disse vers i dag, ville de da også være blevet meldt til politiet for overtrædelse af racismeparagraffen i lighed med de unge mennesker fra Dansk Folkeparti?

Og hvad med de hundreder af kirkegængere, som hvert år synger disse linjer til gudstjenester i den danske folkekirke?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen