Leder: Ungarns pris

NÅR IMRE Kertesz i nær fremtid modtager Nobelprisen i litteratur, er det ikke alene en triumf for denne ungarske forfatter, men for ungarsk litteratur, der, som følge af det ungarske sprogs ensomme stilling, er overset trods sin indiskutable fylde og kvalitet.

Kertesz er så langt fra den eneste af de store ungarere, der igen og igen har skitseret det nu overståede århundrede. Også Tibor Dery, Peter Esterhazy, György Konrad, Peter Nadas og andre har vist, at her er en kultur, som i sin alt andet end selvvalgte isolation har meget at byde det fælles Europa, der forventeligt vil udspringe af EU's nært forestående topmøde i København.

Polen, Tjekkiet og andre kandidatlande kan forekomme vesteuropæerne nærmere.

Så meget vigtigere er det, at akademiet i Stockholm har valgt at hædre Kertesz netop i år, og selv om han rigeligt synes at fortjene sin pris for hovedværker som "De Skæbneløse" og "Kaddish for et ufødt Barn" - begge foreligger på dansk af Peter Eszterhas - er det næppe en overfortolkning at hævde, at udmærkelsen går til Ungarn i skikkelse af Kertesz og i en bredere forstand til det Centraleuropa, der nu forbereder sig på at berige og på at blive beriget af Vesteuropa.

Kertesz er den typiske centraleuropæer - jøden, der som dreng bliver spærret inde i Auschwitz, som han overlever, hvorpå han vender tilbage til sit fædreland og nye ulykker.

"De Skæbneløse" er den halvvoksnes minutiøst observerede, lidenskabsløse fortælling om mødet med nazisternes udryddelsesmaskine.

Det opmuntrende og bevægende er, at Kertesz trods alle fristelser forbliver i sin hjemstavn og forbliver sig selv tro som europæer i en kritisk, tolerant og tilgivende tradition.

Har denne holdning appelleret til det ofte uberegnelige akademi? Forhåbentlig.

Vigtigere er, at efter mange, ofte eksotiske svinkeærinder synes akademimedlemmerne at have besluttet sig for at hædre ikke blot en stor forfatter, men en stor national og europæisk litteratur.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.