Skeptiske afghanere

Forslaget om, at 4500 afghanere skal rejse hjem, har affødt nogle spørgsmål om forholdene i Afghanistan, bl. a. hvorvidt Taleban stadig er aktiv i det skjulte.

AFGHANERE er kede af det og skuffede.

For nogle dage siden stod der en tekst i TV 2, og den handlede om, at 4500 afghanere skal rejse hjem til Afghanistan.

Derfor blev vi kede af det og skuffede.

Vi har nogle spørgsmål, som vi stiller dem, som er kommet med forslaget og har startet diskussionen.

For nogle dage siden holds FN's sekretær, Kofi Anan, og Afghanistans statsminister, Hamid Karzai, et møde i New York, og Afghanistans statsminister havde bedt om at få flere sikkerhedsstyrker fra udlandet. Vore spørgsmål lyder:

  • Hvis Taleban er udslettet i Afghanistan, hvorfor bad Hamid Karzai så om at få nogle flere sikkerhedsstyrker til Afghanistan?

50 beskyttere

Altså, det betyder, at i Afghanistan er alle talebanere ikke udslettet, og der er alligevel nogle modstandere i Afghanistan, som de vil have hjælp til fra udlandssikkerhedsstyrkerne. Det er derfor ikke så godt og sikkert, at afghanere skal rejse hjem til Afghanistan.Afghanistans statsminister, Hamid Karzai, har over 50 amerikanske beskyttere, så man kan tydeligt se, at han ikke tror på eller er sikker på sine afghanske beskyttere alligevel.

  • Så hvem skal vi tro på? Vil eller kan der gives en sikkerhed for os i Afghanistan, når vi skal rejse hjem?
Vi skal ikke glemme, at i Afghanistan var der borgerkrig, som begyndte med, at der blev lavet adskillelser og grupper af sprog, nationer og områder, og der er stadig mange fjendskaber i Afghanistan.

Dengang Taleban havde magt i Afghanistan, var dens hær på over 100.000 bevæbnede mand.

  • Hvor blev de af efter Talebans fald?
  • Hvor er mændene, og hvor er våbnene?
  • Kan I forklare os, hvor mange den nye regering har taget fra dem?
Alle problemer blev ikke løst i Afghanistan, da Taleban-hæren havde barberet skægget af. Skægget var jo Talebans "logo". Mændene er der stadig, men uden skæg er de "usynlige".

  • Har ministerierne forbindelse med andre problemer og lande i Afghanistan?
  • Stemmer de nye ministeriers anliggender overens med provinsernes? Eller er Afghanistans situation den samme som før, hvor der var bestikkelser mellem generalløjtnanter, som havde magt og havde våben, og som bestemte over hver deres områåde?

Ja eller nej

Også nu er der mange uoverensstemmelser og problemer mellem kommandører. De har stadig ikke reelle hensigter, og vi tror, man kan finde sådanne farlige mennesker i Afghanistan endnu. For at lave en ny regering med sikkerhed og tryghed i Afghanistan skal der bruges en stor del sikerhedsstyrker og et sikkerhedspoliti.
  • Er de nye politi- og sikkerhedsstyrker og regeringen i Afghanstan nationalister? Eller er de små delinger og grupper?
Til slut vil vi give vurderingen videre til danskerne, så de selv kan dømme om det. Er det OK, hvis afghanerne skal rejse hjem til Afghanistan i en sådan situation? Ja eller nej!

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen