Leder: For to år siden ...

I DAG for præcis to år siden oplevede fhv. økonomiminister Marianne Jelved den sorteste dag i sit politiske liv.

Sammen med daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, og et solidt flertal i Folketinget havde hun sat sin politiske prestige ind på at få danskerne til at sige ja til euroen.

Da stemmerne blev talt op om aftenen torsdag den 28. september 2000, stod det hurtigt klart, at et bredt flertal af danskerne havde stemt nej til euroen.

De havde ikke købt Marianne Jelveds budskab om, at Danmark, dansk økonomi og danske kroner ville få en ublid medfart, hvis det blev et nej.

I dag er det Marianne Jelved og ikke vælgerne, der har et forklaringsproblem.

Danske kroner står i dag så stærkt, at det har levnet Danmarks Nationalbank spillerum til at lempe renten, og det endda i en sådan grad, at afstanden mellem den danske rente og eurorenten på toårsdagen for euroafstemningen er minimale 0,14 procentpoint.

De økonomiske argumenter for dansk deltagelse i euroen, der blev fremført af tilhængerne forud for folkeafstemningen i 2000, har således vist sig ikke at holde stik. Heldigvis.

Når det er sagt, har euromodstanderne ingen grund til at danse på bordene.

Årsagerne til danske kroners stærke position i forhold til euroen er mange, og adskillige af dem lod sig umuligt forudsige for to år siden.

Dengang boomede verdensøkonomien, og efter et fald i foråret var aktiekurserne atter på vej op. Lidet anede nogen, at aktiekurserne to år senere ville være i gang med den største nedtur siden børskrakket i oktober 1929. Og endnu mindre vidste nogen, at der i verden sad mennesker og planlagde 11. september.

De seneste meningsmålinger viser, at henved to tredjedele af vælgerne i dag gerne ser danske kroner erstattet af euroen.

Holdningsskiftet skyldes ikke mindst, at euroen i dag er en håndgribelig valuta i form af sedler og mønter. Alle, der i denne sommer ferierede i Euroland eller blot købte ind syd for grænsen, har stiftet bekendtskab med euroen og måtte sande de fordele, som én fælles europæisk valuta indebærer.

Ligeså har de måttet erkende, at overgangen fra nationale valutaer til euro ikke har været det mareridt, som modstanderne ellers spåede. Pengeombytningen er stort set forløbet uden problemer.

Skal man endelig rette en anklagende pegefinger mod arkitekterne bag dette verdensøkonomiske eksperiment, skal det være, at de ikke forud for overgangen til euroen indførte et prisstop.

De økonomiske statistikker viser, at stort set samtlige forretningsdrivende har benyttet overgangen til euro til at runde priserne op med en absolut uønsket inflation til følge. Nogle har været mere griske end andre, men tendensen er éntydig.

Nu som før bør Danmark være en del af Euroland. Også selv om fordelene i dag ikke synes så åbenbare.

Når det er sagt, iler vi med at tilføje, at en folkeafstemning herom ikke haster. Den trænger sig faktisk først på den dag, da der rejser sig et almindeligt folkeligt krav herom, eller fordi det falder naturligt i forbindelse med kommende EU-folkeafstemninger.

Mens vi venter, siver euroen lige så stille ind i dansk økonomi og i det danske samfund. Ganske umærkeligt og helt uundgåeligt i et land, der er så udadvendt og så afhængig af udenrigshandel.

Euroen er kommet for at blive. Også i Danmark.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.