Politisk mod efterlyses

VELFÆRDSkommissionen er kommet med sit første debatoplæg - og ikke overraskende er konklusionen, at velfærdsudgifterne vokser os over hovedet, hvis vi ikke gør noget nu.

I Landbrugsraadet er vi enige i, at Danmark har brug for denne debat - og brug for, at den bliver omsat til handling.

Vi kan ikke opretholde vores velfærdssamfund, hvis vi danskere lever, til vi bliver 90, pensioneres, når vi bliver 60, og for øvrigt først er færdige med vores uddannelse, når vi bliver 30. Der må skabes en balance mellem at yde og nyde - for ellers bliver prisen for nutidens golfspillende efterlønnere, at vores børnebørn ikke kan få SU til den uddannelse, de for øvrigt selv skal finansiere.

Hovedet i busken

Derfor er det sørgeligt at se en stribe politikere stikke hovedet i busken og frede både efterløn og pensionsalder - til trods for, at det bl.a. er danskerens forbliven længere på arbejdsmarkedet, der kan redde vores velfærdsmodel fra kollaps. Det er på arbejdsmarkedet, de store muligheder ligger - for bliver en medarbejder blot et år mere i sit job, betyder det et år mere med skatteindtægter og pensionsopsparing - og et år mindre på overførsel. Ganger man det tal med den samlede arbejdsstyrke, så kan man pludselig se, at det batter langt mere end at skære i børnetilskud og ulandshjælp.

Også dansk landbrug og fødevareindustri har glæde af, at folk motiveres til at blive længere på arbejdsmarkedet - for selv om vi har danmarksrekord i at bruge den store ressource, der ligger i nydansk arbejdskraft, så mærker vi også, at der bliver færre og færre unge på arbejdsmarkedet.

Set over en årrække er ansøgertallet til vores landbrugsskoler faldet, og visse steder har vi svært ved at rekruttere medarbejdere - så hvis vores nuværende medarbejdere ikke kan overtales til at tage en ekstra tørn, kommer vi trods vores produktivitetsudvikling til at mangle hænder. Det vil være en katastrofe - for hvis landbruget, der med sine følgeindustrier står for ca. en femtedel af Danmarks eksport, ikke kan opretholdes pga. mangel på kvalificeret arbejdskraft, så rammer det velfærdssamfundet på pengepungen.

Underskud af velfærd

Dermed vil prisen for en overflod af velfærd i dag blive et underskud af velfærd i fremtiden.

Derfor: Vi har brug for debat og analyser - men mest af alt har vi brug for politisk mod til at gennemføre de nødvendige reformer. Jo før, jo billigere - for os alle sammen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen