Kom med et EU-udspil

HOLGER K. Nielsen mener, at "nejbevægelsen" tidligere har været imod EU-forbeholdene.

Påstanden er ukorrekt. Da jasiden ikke kunne acceptere udfaldet af afstemningen i juni 1992, da danskerne forkastede Maastricht-traktaten, var det klart, at en vedtagelse af de fire forbehold var bedre end ingenting. Afstemningen i maj 1993 drejede sig om, at enten ville hele Maastricht-traktaten falde, eller også skulle vi nøjes med forbeholdene.

Envejslogikken, som HKN betjener sig af, anvender Holberg i Erasmus Montanus. Den er enten manipulerende eller udtryk for en manglende forståelse for sagens kerne.

Spekulationerne i den danske udmeldelse af EU - som en følge af Maastricht-nejet - er og forbliver ukorrekte. Traktatændringer kræver fuld enstemmighed, hvorfor hele traktaten var faldet, såfremt vælgernes dom var blevet respekteret.

HKN kolporterer endvidere den gamle traver om, at et stort EU vil sikre freden. Baggrunden for denne religiøse overbevisning har tilsyneladende rod i troen på, at materiel velfærd sikrer sammenholdet.

En klar udmelding om målsætningen for EU-samarbejdet i sin nuværende form kunne sætte gang i den konstruktive debat, som HKN efterlyser. Anders Fogh Rasmussen udtalte i forlængelse af det danske nej til ØMU'en i år 2000, at der skulle startes en dialog med den danske befolkning. Jasiden bør snarest fremkomme med et ærligt udspil.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen