Dansk mediehjælp

MENS DET er en selvfølge, at redaktionerne på de danske medier frit og uafhængigt oplyser, informerer, afdækker og har et kritisk øje på alle implicerede under en dansk valgkamp, så er scenen ganske anderledes, når en valgkamp ruller af stablen i en række lande meget tæt på os.

Vi har senest set, hvordan medierne er blevet styret under den russiske valgkamp tidligere på året. Og vi vil komme til at se det i endnu mere udpræget grad til oktober, når der er valgkamp i både Hviderusland og Ukraine.

Pressefrihedsdagen i dag, 3. maj, skal minde lande som Danmark om, at vi har en særlig forpligtelse til at holde et særligt øje med disse valgkampe.

Jeg har under et besøg i Hviderusland i fjor set, hvorledes myndighederne bruger alle kneb for at lukke uafhængige aviser. En avis måtte således lukke i tre måneder, fordi den angiveligt havde medvirket til udgivelse af en bog med negativ omtale af præsident Lukasjenko.

Flere metoder

I andre situationer har aviser fået bøder så store, at de ikke er i stand til at betale dem, så den eneste udvej er en lukning.

En tredje metode er, at skattemyndighederne aflægger besøg på virksomheder, der annoncerer i aviser, som kritiserer regeringen.

Jeg er ikke i tvivl om, at sådanne metoder og mange flere kommer i anvendelse, når valgkampen efter sommerferien for alvor går i gang. Dansk Journalistforbund har i forvejen i 2003 gennemført et medieprojekt i Hviderusland i et forsøg på at give landets journalister mere viden om både lovgivning og de mediepolitiske forhold.

Med en ny bevilling kan vi fortsætte og intensivere dette arbejde som et af de allerførste projekter i Udenrigsministeriets nye såkaldte naboskabsprogram.

Journalistforbundets hidtidige projekter er gennemført i samarbejde med det hviderussiske journalistforbund og den danske organisation International Media Support. Det er sket gennem udgivelsen af et særligt mediekritisk tidsskrift, som er forfattet af hviderussiske advokater og journalister.

Sideløbende har Dansk Journalistforbund stået for en kursusrække for en række unge lovende hviderussiske journalister, så de er godt rustet til at forsvare frie medier, når den politiske situation i landet ændres i mere demokratisk retning.

Disse to projekter skal fortsætte, og så skal det hviderussiske journalistforbund knyttes tættere på det internationale samfund og internationale organisationer, så opbakningen og hjælpen bliver langt mere omfattende.

Det er afgørende for den demokratiske udvikling i Hviderusland, at det internationale pres hele tiden øges, og at magthaverne oplever dette pres så stærkt, at de må indse, at deres land er en del af et verdenssamfund.

Overvågning

Her kommer valgkampen for alvor ind i billedet. Her er der behov for en overvågning af landets medier, så den smule uafhængighed, der er tilbage i en lille skare af aviserne, bliver adgangen til, at oppositionen også kan komme i kontakt med befolkningen.

Og ligesom der sendes internationale valgobservatører til valg i diktaturstater og lande, hvor demokratiet i øvrigt har trange vilkår, er der et vidtgående behov for på tilsvarende vis at have internationale medieobservatører.

Fra Hviderusland vil sådanne observatører kunne lægge yderligere pres på myndighederne for derved at opnå bedre muligheder for, at alle partier bliver set og hørt. Udenrigsministeriets nye naboskabsprogram for landene lige øst for det nye udvidede EU åbner mulighed for sådanne demokratiprojekter, og som ansvarlige organisationer skal blandt andre Dansk Journalistforbund gøre naboskabsprogrammets ord til handling.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.