Bekend kulør, minister

VANDMILJØPLAN III er et klart bevis på, at regeringen sætter hensynet til en lille gruppe landmænd højere end beskyttelsen af vores alle sammens natur og vandmiljø.

Men regeringen tør ikke stå ved sin politik.

Den ved, at den førte politik ikke har opbakning i befolkningen. Derfor tilsløres de ubehagelige kendsgerninger med vrøvl og manipulationer. Lad mig give et par eksempler:

Da miljøminister Hans Christian Schmidt i en radioavis skulle forklare, hvorfor hans smalle forlig med Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne er bedre end et bredt og mere ambitiøst forlig, sagde han: »Fordi vi gør det i et tempo, så også naturen kan følge med på en bæredygtig måde.«

Sådan en gang vrøvl skal man lede længe efter.

Det siger sig selv, at de danske søer og fjorde, som er overbelastede med kvælstof og fosfor, kun vil nyde godt af en hurtigere og mere effektiv beskyttelse.

Vi er til grin

Ved præsentationen af sit smalle forlig gjorde miljøministeren et stort nummer ud af, at det bygger på de faglige redegørelser, som blev fremlagt i december sidste år. Danmarks Naturfredningsforening deltog gennem 13 måneder i det faglige forarbejde, og vi må konstatere, at det politiske resultat ikke yder forarbejdet retfærdighed.

De faglige rapporter godtgør nemlig behovet, og ikke mindst muligheden, for en langt større reduktion af landbrugets tab af kvælstof og fosfor, end regeringen vil være med til - også uden at det har urimelige økonomiske konsekvenser.

I det politiske slutspil om vandmiljøplanen pegede miljøministeren også på, at oppositionens krav ville medføre enorme økonomiske omkostninger og et massivt tab af arbejdspladser. Hvad han ikke fortalte var, at de beregnede omkostninger var baseret på en kombination af de allerdyreste virkemidler.

Målene kan nås langt billigere. Det ved ministeren godt. Hertil kommer, at der slet ikke blev regnet på de økonomiske fordele ved et rent vandmiljø - og omkostningerne ved ikke at løse de presserende miljøproblemer. Et rent miljø har åbenbart ingen værdi for regeringen.

Officielt er regeringen tilhænger af forureneren betaler-princippet. Men når vennerne i landbruget skal reguleres, så betaler man i stedet den, som forurener. Regeringen forventer, at Vandmiljøplan III vil koste staten godt 1,5 mia. kr. over de næste 10 år.

Landbrugets udgifter er kun på 890 mio. kr. Om få år skal Danmark leve op til EU's Vandrammedirektiv. Det kræver en god økologisk kvalitet i vandmiljøet.

Med Vandmiljøplan III vil prisen til den tid blive meget større, fordi der i mellemtiden er blevet givet gratis tilladelser til en masse svinefarme. Tilladelser, som staten senere kommer til at købe tilbage i dyre domme.

Vi er til grin for vores egne skattepenge.

Det ville være en stor gevinst for den politiske debat her i landet, hvis miljøministeren turde stå ved sine beslutninger og være ærlig omkring regeringens politiske hensigter på natur- og miljøområdet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.