Kompetence er et mem

DE FLESTE kender ordet "kompetence", for det bruges overalt: i børnehaver, skoler, erhvervslivet, på sygehuse og universiteter og i politik. Men hvad er et "mem"? Ordet er lavet som en efterligning af "gen", og et mem er et begreb, der spreder sig som en virus med lynets hast fra bevidsthed til bevidsthed.

Man kan ikke hindre, at det trænger ind, og pludselig en dag kan man høre sig selv sige: "kompetence" uden at ville det. Mem'er har ét mål: de vil reproducere sig selv i uendelighed, dog sker der det, at de på et tidspunkt dør ud, men så kommer et andet mem.

Lad os vende os til skoleområdet. Som bekendt har vi fået en ny gymnasielov og en universitetsreform, og det betyder, at alt nu skal genbeskrives med mem'et "kompetence". Der skal således ikke længere være et pensum, som den enkelte elev skal kunne, nej, nu skal alle fag i stedet beskrives med de kompetencer, som skal opnås.

Kompetence har også erstattet "almen dannelse". Man bruger ganske vist det ord endnu, men det betyder blot kompetence. Kompetencer kan nemlig tælles og måles, og der findes mange forskellige af dem. Man kan lave et kompetencekatalog. Men man kan ikke have mange forskellige "dannelser"; for af den slags er der kun én. Dannelsesmem'et er nu endelig udryddet.

For at signalere at der er sket noget nyt, hedder det heller ikke studentereksamen længere, men STX. »Min datter er netop blevet STX'er,« kan den stolte mor nu fortælle tante Oda og så berette om alle de kompetencer, den nybagte STX'er har.

Blandt andet indgår dans - ja, der står ikke dansk - som et nyt element; og det bliver interessant at overvære eksamen i hip hop og engelsk vals og se censorerne stå i smoking og skilte med karakterer. Dans er skam en vigtig social kompetence, der kan være nyttig i fremtidens vidensamfund.

Når man skal ansættes i et job, er det ikke kvalifikationerne, der tæller, men ens kompetencer, hvoraf de fleste er nogen, man er født med. Det kan være humor, udstråling eller kreativitet, og den slags kan man ikke lære ved flid.

Som bekendt er alle Folketingets partier med undtagelse af de røde brigader i Enhedslisten enige om alle disse reformer, for deres bevidstheder er inficeret af mem'et "kompetence".

Socialister og nationalister har overraskende alle accepteret, at det sprog, der bruges i og om skolen, skal komme fra det, der hedder New Public Management. Hele skoleområdet er blevet afpolitiseret. Enigheden strækker sig fra DF til SF. En ganske lammende enighed.

Blandt alle kompetencerne er der en, der er den allervigtigste: lærere og elever skal begge samarbejde i "teams" og acceptere fælles værdier. Det lyder jo ganske tilforladeligt; som et absolut gode. Hvad er meningen? Projektet går ud på at aflive hin enkelte; det individuelle; det særlige. Systemet tør ikke overlade eleverne til en enkelt lærer.

Alle skal være med på holdet, i gruppen, i teamet. Den, der ikke kan samarbejde, er derfor fremtidens taber, og samarbejde kan ikke læres, uden ved at den enkelte giver afkald på sin egenart. Hele denne samarbejdsfilosofi skal i sidste instans kompensere for, at alle mennesker allerede er individualiserede ude i virkeligheden.

Når samfundet ikke kan assimilere de forskellige, så skal skolen. Dannelsen skulle skabe individer, men kompetence skal ud af individer skabe gruppemennesker. Det er omvendt dannelse. Alt det har ét lille mem forårsaget.

Hans Hauge er lektor, dr. phil. på Nordisk Institut, Aarhus Universitet, og skriver på denne plads hver lørdag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.