Et samlet Europa

I DAG mødes jeg i Dublin med stats- og regeringschefer fra 24 europæiske lande. Vi mødes for at markere den største og mest betydningsfulde udvidelse i EU's historie.

Med optagelsen af 10 nye EU-lande lukker vi endegyldigt et mørkt kapitel i Europas historie præget af krig, konflikt og undertrykkelse. Vi skaber et nyt Europa, et nyt fællesskab, ét Europa.

Optagelsen af de 10 lande markerer samtidig opfyldelsen af en af de absolutte hovedmålsætninger i dansk udenrigspolitik i mere end et årti. Skiftende danske regeringer har målbevidst arbejdet for et helt og udelt Europa. Et absolut højdepunkt var afslutningen af udvidelsesforhandlingerne i København i december 2002 under dansk formandskab.

Vilje til omstilling

Jeg er sikker på, at udvidelsen bliver en succes. De nye lande bringer med sig en optimisme og vilje til reform, som vi alle kan lære af. Udvidelsen vil tilføre EU ny dynamik og fremdrift - politisk og økonomisk. Vi skal bygge på den energi og virkelyst, der er til stede i de nye medlemslande. Samtidig er udvidelsen en garant for fremtidig sikkerhed og stabilitet i vores del af verden. De central- og østeuropæiske lande er nu en del af det tætte og forpligtende demokratiske samarbejde i EU.

Men udvidelsen er samtidig en udfordring, som vi skal påtage os i fællesskab. Udvidelsen kalder på fortsat vilje til reform og omstilling i Europa. Først og fremmest skal vi skabe enighed om den nye forfatningstraktat, der kan danne en effektiv, demokratisk og åben ramme om fremtidens EU.

Samtidig skal vi i de kommende år udvikle og styrke samarbejdet. Det gælder i den økonomiske politik, hvor vi skal omstille EU til at blive en vækstmotor, der kan sikre vores velfærdssamfund i fremtidens globale konkurrence. En øget europæisk satsning på forskning, udvikling og uddannelse er derfor nødvendig. Vi skal investere aktivt i fremtidens teknologier og arbejdspladser.

Vi skal styrke EU's mulighed for at bidrage til at skabe fred, udvikling og stabilitet i verden. Udvidelsen betyder, at EU for alvor tager skridtet fra en regional til en global aktør. Med et samlet indbyggertal på næsten en halv milliard mennesker skal EU påtage sig et større globalt ansvar. Det kræver, at vi udvikler og styrker den fælles udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik.

Udvidelsen stiller os også over for en række helt konkrete opgaver, der skal løses.

Begyndervanskelighed

Vi skal ikke mindst have det indre marked til at fungere. I de nye medlemslande vil mange mennesker opleve, at en række varer bliver dyrere end før. Og her hos os vil nogle kunne blive frustrerede over, at de nye lande i begyndelsen kan have svært ved at leve op til alle EU's regler og bestemmelser. Vi må alle forstå, at alt ikke vil være perfekt fra starten. Men der vil være tale om en overgangsfase. Vi skal ikke lade os slå ud af de problemer, der givet vil dukke op. Vi skal fastholde visionen og løse problemerne et for et.

Der ligger et stort stykke arbejde foran os. Men det ændrer ikke ved, at udvidelsen først og fremmest bærer et budskab om muligheden for en fremtid i frihed, fred og velstand i vor del af verden. Det er en god arv at give videre til vore efterkommere. Og en sag det er værd at fejre.

I dag byder vi velkommen til de ti nye medlemslande. Det er en festdag. En milepæl i Europas historie. Vi har alle grund til at glæde os og byde de nye lande velkommen i vores kreds.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.