Farum Kommune skal videre
JP BRAGTE 4/4 en artikel, hvoraf det fremgik, at Farum Kommune havde opgivet en retssag mod staten om deponeringsspørgsmålet. Artiklen sammenblander to forskellige spørgsmål.
Klagenævnet for udbud har truffet afgørelse om, at Farum Kommune i forbindelse med diverse byggerier omkring Farum Park for snart fem år siden har overtrådt konkurrencereglerne (udbudsreglerne). Farum Byråd har besluttet at droppe at føre denne sag videre ved Østre Landsret. Beslutningen er behandlet på sædvanlig vis ved et møde i byrådet, så den store hemmelighed er det ikke. Baggrunden for byrådets beslutning er ikke mindst, at vi har behov for at koncentrere vort politiske og administrative arbejde om fremadrettede sager.
Farum Byråd har ikke besluttet at droppe en retssag om deponeringsspørgsmålet. I alle de aftaler, der er indgået med Indenrigsministeriet har vi forbeholdt os at kunne føre en eventuel retssag mod staten. Det forventes imidlertid, at en retssag vil være forbundet med store rets- og advokatomkostninger, og da sagen ikke vil have opsættende virkning, har vi i første omgang valgt en politisk forhandling om deponeringerne med Indenrigsministeriet. Vi har ikke behov for at spilde kommunens ressourcer på en retssag, hvis målet kan opnås på anden vis.
Omfattende dækning
Farum Kommune besluttede i forrige byrådsperiode en række sale-lease-back arrangementer, hvorved der blev frigjort en kapital på mere end 1 mia kr. Det var disse midler, som var grundlaget for, at Farum Byråd kunne beslutte at iværksætte de meget omtalte byggerier af Farum Park, Arena, Marina og renoveringerne af skolerne mv. Hverken byggerierne eller sale-lease-back arrangementerne er gennemført i hemmelighed. Tværtimod har der været en omfattende pressedækning. På trods af det skulle der gå to år, før Tilsynsrådet for Frederiksborg Amt og lidt senere Indenrigsministeriet nåede frem til, at der skulle ske deponering. Indenrigsministeriet afviser iøvrigt Tilsynsrådets argumentation, hvilket om ikke andet bekræfter, at reglerne har været uklare.
I betragtning af de mange retssager bl.a. mod Peter Brixtofte og andre byrådsmedlemmer er der formentlig nogen, der finder det uheldigt, hvis der aldrig falder en retlig afgørelse i dette så centrale deponeringsspørgsmål. Jeg er principielt enig, men kommunen har svært ved at komme videre, hvis alle vore ressourcer bindes op i bagudrettede tvister.
SVAR:
Det fremgik klart af artiklen, at en afledt følge af bruddet på konkurrencereglerne var, at der skulle deponeres, og at der lå økonomiske og ikke principielle grunde bag beslutningen om at opgive retssagen.
Redaktionen