Tilbage til naturen
UNDER OVERSKRIFTEN "Giv kraften tilbage til naturen" fælder fhv. miljøminister Svend Auken (SA) i en kronik vedrørende Skjern Å- projektet i JP 7/4 en hård dom over de fæle landmænds "ødelæggelsesværk" og fremhæver sine egne gode gerninger.
Citat: "For knapt et halvt århundrede siden lemlæstede mennesker... et af de mest spændende vandløb i Vestjylland. Skjern Å-projektet... blev kronen på et gigantisk ødelæggelsesværk af den danske natur. Nu, efter mange års kamp, er åløbet givet tilbage til naturen!"
Det upræcise og helt adresseløse begreb "Tilbage til naturen" er et uhyre let sælgeligt budskab politisk set, men hvis begrebet skal have mening, må det have et konkret indhold.
Herunder: Hvor langt skal man tilbage? Hvorfor den vilkårlige periode i det 19. århundrede, der blev valgt i Skjern Å-projektet. Såfremt man havde valgt et andet århundrede, ville åløbet have været anderledes, og næppe, som SA anfører, åens "oprindelige snoede baner".
Åen er fikseret
Uanset om SA vil det eller ej, ændrer naturen sig på mange forskellige måder lidt efter lidt. Begrebet oprindelig afhænger derfor helt af, hvilken tidshorisont, der arbejdes med.
Det mest kuriøse ved kronikken er dog måske, at "kraften" ikke, som SA anfører, er givet tilbage til naturen. Nej. Skjern Å har blot fået et nyt løb. Ved fiksering har man da sikret sig, at den nu bliver, hvor den er...
Vi har endnu et stort korps af gode naturforvaltere, nemlig landmændene. I stedet for at håne dem bør de opmuntres og tilskyndes til at fortsætte med at pleje naturen. Tilgroning af naturarealer er et stærkt stigende problem.