Globaliseringen er til gavn for os alle

DET VAR interessant læsning at studere JP 12/4, der i flere artikler behandlede globaliseringen og det faktum, at en række danske arbejdspladser nu flyttes til andre verdensdele, hvor arbejdskraften er billigere.

Det er klart, at de personer, der umiddelbart rammes ved, at de mister jobbet, ser globaliseringen som et onde, men det er vigtigt at slå fast, at globaliseringen både for det danske samfund og for verdens fattige lande er et kæmpe gode, og at den ofte fremførte påstand om, at kapitalismen, symboliseret ved globaliseringen, skaber større ulighed i verden, er forkert.

Gevaldige tigerspring

I det ansete økonomiske tidsskrift "The Economist" kunne man for nylig i grafiske termer studere den fantastiske udvikling, som Indien og Kina har gennemgået, og som i de seneste 20 år har betydet, at disse to lande har taget nogle gevaldige tigerspring op ad velstandsstigen. I og med at disse to lande huser en meget stor del af verdens allerfattigste, har det også betydet, at der er blevet markant færre mennesker, der lever i yderste fattigdom (defineret som at der er under 1$ at leve for pr. dag)

FN opstillede således i 2000 et mål om, at antallet af mennesker, der i 1990 levede for under 1$, skulle halveres frem mod 2015. Selvom beregningsmetoderne og opgørelserne af dette altid kan diskuteres, så viser flere økonomiske analyser, at dette mål allerede nu er nået, og selv Verdensbankens mere konservative opgørelser viser, at det går den rigtige vej.

Det er glædeligt at kunne konstatere, at de lande, der har åbnet for frihandel og udenlandske investeringer hurtigt ser effekten af dette. Vietnam, Bangladesh og Costa Rica er eksempler på lande, udover Kina og Indien, der netop nu oplever en stærk økonomisk fremgang.

Flere danske job

De lande, der lige nu er ramt af den værste fattigdom, er de afrikanske lande omkring Sahara, men det kan man altså ikke beskylde globaliseringen for at være medvirkende til, eftersom de på det handelsmæssige område er nogen af verdens mest isolerede lande, hvilket primært skyldes den politik og protektionisme, der udøves her. Hvis vi vender os til vore egne breddegrader, så var der også betænkelige miner få år tilbage, da en række arbejdspladser forsvandt til de østeuropæiske lande, der havde befriet sig fra kommunismens lænker, men når man i dag ser på tallene, viser det sig faktisk, at den øgede samhandel med disse nye demokratier medfører en nettotilgang i antallet af arbejdspladser til Danmark, så derfor er der ingen grund til at frygte, at globaliseringen skal skabe massearbejdsløshed i Danmark, tværtimod.

Hvis vi blot som samfund og enkeltindivider konstant er opmærksomme på at forbedre og udvikle vore kompetencer, så vil globaliseringen også kunne skabe markant større velstand hos os.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.