Sund og langsigtet energiaftale

I lederen 30/3 angriber JP det netop indgåede energiforlig. Lederens overskrift "usund energi" hentyder til, at to nye havvindmølleparker og opsætningen af nye landmøller vil spolere det danske landskab og medføre prisstigninger for elforbrugerne.

Måske skulle lederskribenten læse sin egen avis. Samme dag, som lederen er bragt, bringer JP en udmærket artikel, der netop forklarer, at opsætningen af nye landmøller er betinget af, at der bliver skrottet gamle møller. I alt for mange år har gunstige afregningsregler for vindmøller og meget fleksible regionplaner ført til opsætningen af en uensartet og spredt skov af vindmøller. Den nye udskiftningsordning er del af en større sanering af det danske landskab. I alt forventes det, at ca. 900 møller skrottes til fordel for 175 bedre placerede møller, der samlet set er dobbelt så effektive.

Den største udbygning kommer imidlertidig til at foregå på havet. Denne mulighed er netop valgt, fordi møllerne her generer langt mindre end på land. I modsætning til JP-lederens opfattelse så bliver der kun opført havvindmølleparker, hvor disse ikke er til gene for hverken skibsfart eller fugleliv.

Med hensyn til problematikken omkring prisstigninger så glimrer lederen ved helt at undlade at behandle alle de andre og lige så væsentlige elementer af energiforliget. Forliget rydder endelig op i en skov af regler og planøkonomiske elementer, som er rester efter Auken-tiden. Hidtil har forbrugerne været forpligtet til at aftage dyr strøm fra decentrale kraftvarmeværker og vindmøller til politisk fastsatte priser. Med det nye forlig må alle elproducenter lystre markedssignalerne, hvilket vil give bedre sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel. Derudover samles ejerskabet af elsystemets moterveje i et statsligt selskab, der skal sikre alle elmarkedets aktører lige og ens adgang til at benytte elnettet. Med disse tiltag er rammerne skabt for et reelt elmarked med fuld konkurrence og derved konkurrencedygtige forbrugerpriser. Hvis energiforliget ses under et, så forventes det at være fuldstændigt prisneutralt for forbrugerne. Til gengæld sættes der skub i den teknologiske udvikling af vindmøller, der skabes mange nye arbejdspladser i Danmarks udkantsområder, og Danmark kommer et vigtig skridt nærmere vores fælles klimaforpligtigelse.

Der er derfor tale om en sund og langsigtet energiaftale, der er til gavn for alle.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.