Leder: Nyrups valg

STÆRKE forlydender ville i weekenden vide, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen er tæt på at beslutte sig for, at der skal udskrives valg til Folketinget på samme dag, som for år tilbage blev reserveret kommunalvalget.

En sådan beslutning vil smadre den kommunale valgkamp og er allerede derfor en uanstændig handling.

Den lugter langt væk af spekulation i et par gunstige meningsmålinger, som blev offentliggjort fredag og lørdag, og urimelig udnyttelse af statsmandseffekten. Den begunstiger et lands politiske leder, hvis han kan undgå at begå fejl, når en international krise eller en krigshandling indtræffer.

Det har altid været god latin, at en så afgørende beslutning som at spørge vælgerne inden valgperiodens udløb må kræve, at en statsminister har en god og relevant begrundelse parat - typisk en påstand om, at et vrangvilligt flertal i Folketinget stiller sig i vejen for regeringens politik.

De eneste større sager på Folketingets dagsorden er finansloven og barselsordningen. Her finder forhandlinger sted mellem regering og opposition i en så venlig atmosfære, at kun spark bagi kan fjerne et parti fra forhandlingslokalet. De konkrete grunde til at gå fra hinanden findes ganske enkelt ikke.

Men naturligvis står det i en regeringschefs magt at arrangere et hurtigt forhandlingssammenbrud. Han skal blot overrumple partiernes ordførere med ultimative krav og forligsbetingelser og afkræve dem et hurtigt svar.

Såfremt Poul Nyrup Rasmussen eller en af hans ministre skulle gøre dette i morgen - for derved at sikre en tre uger lang periode til folketingsvalgkampen - vil beslutningen ramme statsministeren og hans parti som en boomerang.

Øjeblikkeligt vil der være sat en stopper for det statsmandsimage, som med så stor dygtighed er blevet opbygget. Til venner og fjender er det blevet signaleret, at indenrigspolitiske slagsmål er usaglige og betydningsløse, når terror og krig stiller krav om al opmærksomhed - som altså for statsministeren rummer den klare fordel, at han sætter sig på den politiske dagsorden, mens oppositionen henvises til at yde sin loyale støtte.

Udskrivning af et lynvalg vil desuden betyde, at landet i formentlig en måned - fortsat i en periode med trusler og anden fare - skal ledes af et forretningsministerium.

Alle socialdemokratiske kommunalpolitikere bør naturligvis tilslutte sig den kritik, som især partiets næstformand, amtsborgmester Bent Hansen, straks har fremført af de eventuelle planer om folketingsvalg den 20. november.

Bent Hansen har ubetinget ret i, at vigtige lokalpolitiske spørgsmål bliver undertrykt i tilfælde af dobbeltvalg.

Anstændigvis bør det tilføjes, at også hensynet til de mange lokal- eller borgerlister, der stiller op rundt i kommunerne, må spille en stor rolle.

Det er til både at le og græde over, at borgmestrene i landets to største kommuner, København og Århus, som selvforskyldt risikerer at tabe ved kommunalvalget, støtter det dobbelte valg. Dels håber de vel på at kunne undgå en ubarmhjertig hård valgkamp, som vil sende dem i defensiven, og dels vel også et par ekstra krydser ved en forventet højere stemmeprocent.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen