Leder: Topmålt hykleri

DIREKTORATET for Kriminalforsorgen har besluttet at yde narkomanerne i landets fængsler den service at stille rensevæske til deres kanyler gratis og åbent til rådighed. I fængslernes bade- og toiletrum kan de frit forsyne sig.

Narkoen er til gengæld forbudt, og fængselsbetjentene har - i hvert fald officielt - til opgave at bekæmpe narkomisbruget i fængslerne. Man må nok tillade sig at udtrykke en vis undren over, at man på den ene side fastholder, at narko er forbudt og skal bekæmpes og på den anden side yder en udstrakt service til dem, der overtræder reglerne.

Det sker naturligvis i erkendelse af, at halvdelen af fangerne i landets lukkede fængsler er narkomaner, og det er for at hindre smitte med HIV og leverbetændelse, at man yder den særegne service.

Men hvorfor sørger Kriminalforsorgen ikke bare for at forhindre narkomisbrug i fængslerne og i stedet yde fangerne metadon og afvænningskure? Et fængsel er nok det mest gennemkontrollerede system, man over hovedet kan forestille sig, og fængslerne har hjemmel til at overvåge fangerne indtil de intimeste detaljer døgnet igennem.

Svaret er, at man ikke vil. Man henholder sig til ideelle forestillinger om menneskeværd og frihedsrettigheder. Som om det skulle være udtryk for menneskeværd at tillade narkomaner at fortsætte deres selvdestruktive adfærd med den tillægsgevinst, at man holder forretningen i gang for de gangstere, der med gode kontakter udefra forsyner de svage med narko og fastholder dem i et også økonomisk afhængighedsforhold.

Man ser åbenbart helt bort fra den kendsgerning, at en fængselsdom i sig selv er en tvangsforanstaltning, hvor samfundet for en periode suspenderer en del af de frihedsrettigheder, der tilkommer alle andre.

Den ubehagelige kendsgerning er, at fængslerne, ved i praksis at tillade narko i fængslerne, støtter de stærke fangers gangstervælde med de svage fanger som tabere.

Det er topmålt hykleri.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen